Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

CBS: Zorgkosten opnieuw gestegen

92,7 miljard euro is er afgelopen jaar uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. Dat is 3,7 procent meer dan het jaar ervoor. Per hoofd van de bevolking komen de kosten neer op 5.535 euro per persoon in 2012. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
CBS: Zorgkosten opnieuw gestegen

De uitgaven aan ouderenzorg en gehandicaptenzorg stegen met meer dan 10 procent, net als de kosten voor de vanuit de AWBZ-gefinancierde langdurige zorg.

Uitgaven

Een kwart van de totale uitgaven in de zorg gaat naar ziekenhuizen en de praktijken van medisch specialisten. Deze kosten namen ook in 2012 toe, met 5,6 procent. Het aandeel dat de zorguitgaven hebben binnen het bruto binnenlands product was 15,4 procent in 2012, in 2011 was het 14,8 procent.

6 REACTIES

 1. Jaarlijks wordt 60 miljoen uitgegeven via de WMO voor het “bijna gratis” verstrekken en onderhoud van trapliften.
  In 1/3 van de gevallen zou ook tussentreden op de trap kunnen volstaan. Deze kosten minder dan 10% van de aanschafkosten van een traplift en vergen geen onderhoud. Besparing ca 18 miljoen!!
  Bewegen zorgt ervoor dat u langer fit blijft en u uw bewegingsvaardigheden traint. Tussentreden bieden u de mogelijkheid om uw eigen trap te blijven gebruiken en dagelijks te ’trainen’ en werkt u aan de conditie van uw spieren, botten, hart en bloedvaten.

 2. Lees alle reacties
 3. Zulke kostenstijgingen lossen we op termijn niet meer op met efficiencyverbeteringen. Ik noem dat dingen anders doen. Als we blijven inzetten op dat spoor, dan ontkomen we niet aan verschraling van de zorg.
  Ik pleit ervoor dat we in plaats van dingen anders doen, andere dingen gaan doen. Op een andere manier met gezondheid omgaan. Dan kunnen we het niveau van zorg in ons land op peil houden!
  Zie: http://dolfijndesignlab.nl/blog/houdbare-zorg-de-kunst-van-het-loslaten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.