Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CEG vernieuwt Argumentenwijzer EPD

Mark van Dorresteijn
Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) heeft een herziene versie van de Argumentenwijzer over het elektronisch patiëntendossier gelanceerd.
CEG vernieuwt Argumentenwijzer EPD

Het CEG vernieuwt de Argumentenwijzer EPD omdat er veel veranderd is sinds de laatste versie uit 2011: ‘De (landelijke) zorginfrastructuur, toen vaak aangeduid met de term het “landelijk EPD”, heeft een andere opzet gekregen. Steeds meer zorginstellingen geven hun patiënten online inzage in hun medische gegevens. Bovendien zijn er nieuwe websites waarop mensen zelf een persoonlijk gezondheidsdossier kunnen bijhouden.’

Afweging

De argumentenwijzer zet de voor- en nadelen van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg op een rij en helpt burgers om zelf een afweging te maken. Huisartsen, apothekers, medisch specialisten en andere zorgverleners moeten patiënten in veel gevallen expliciet om toestemming vragen voordat zij medische gegevens van patiënten met andere zorgverleners mogen delen. Het is daarom belangrijk dat patiënten zich buigen over belangrijke vragen zoals ‘wie mag mijn medische dossier inzien?’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.