CG-Raad wil basisregeling tegen achteruitgang chronisch zieken

Chronisch zieken en gehandicapten zullen volgend jaar tussen 400 en 1900 euro per jaar aan inkomen inleveren. Dat komt door afschaffing van verschillende financiële tegemoetkomingen voor deze groep. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG.
CG-Raad wil basisregeling tegen achteruitgang chronisch zieken
Foto: ANP Lex van Lieshout

Het kabinet schaft in 2014 de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) af. Hierdoor verdwijnen de jaarlijkse toelagen van 154 tot 514 euro netto per jaar. Daarnaast wordt ook de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten afgeschaft en verdwijnt de korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo. De CG-Raad en Platform VG roepen de Tweede Kamer en het kabinet op om het enorme koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten te voorkomen: ‘Wij pleiten voor behoud van een landelijke basistegemoetkoming met aanvullend daarop een gerichte inkomensondersteuning van gemeenten voor met name de laagste inkomens.’

Zorgkosten

Uit het onderzoek van

7
34

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.