Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Chaos dreigt in thuiszorg’

Er dreigt chaos in de thuiszorg als gemeenten niet dit jaar de 200 miljoen euro aan Wmo-geld alsnog besteden aan thuiszorg. Dat zegt John Kauffeld, bestuurslid van de Evean Groep en van brancheorganisatie ActiZ, in een interview met Zorgvisie.

Kauffeld wijst met een beschuldigende vinger naar de landelijke politiek. “Je moet feitelijk constateren dat zo’n majeure stelselwijziging als de Wmo niet gepaard is gegaan met voldoende flankerend beleid van de rijksoverheid. Van de ene op de andere dag is de huishoudelijke zorg van de AWBZ naar gemeenten gegaan. De spelregels daarvoor zijn beperkt gebleven tot: ‘er zij markt’. Dat was te rigoureus en bracht ongewenste maatschappelijke effecten.”

Overgangsregime

Thuiszorgorganisaties zijn vooral verrast door de drastische omslag in de inzet van goedkope alfahulpen (HV1) en thuishulpen in vaste dienst (HV2). Die vereist een ‘explosieve ombouw van het loongebouw’. Kauffeld vindt dat er een overgangsregime had moeten zijn waarin thuiszorgorganisaties daarvoor enkele jaren de tijd hadden gekregen. Ook hadden er afspraken gemaakt moeten worden over de overname van personeel.

Spoedberaad

Kauffeld vindt het recente ingrijpen van staatssecretaris Bussemaker van VWS niet voldoende, omdat de wetswijziging gaat over 2009 en verder. Die biedt geen oplossing voor de effecten die een aantal aanbestedingen nu geven of die later dit jaar worden afgesloten. “Ik voorspel dat er dit jaar een groot aantal partijen zal uitvallen, als niet nu een aantal vangnetafspraken tijdig van toepassing wordt. De bodem van de reserves komt in zicht. Er dreigt chaos in de thuiszorg als gemeenten niet dit jaar de 200 miljoen euro aan Wmo-geld alsnog besteden aan thuiszorg.” Evean, landelijk de grootste speler op de thuiszorgmarkt in Nederland, maakt jaarlijks ettelijke miljoenen verlies op de Wmo. Evean heeft plannen om 2500 van de 10.000 vaste thuishulpen over te brengen naar een alfahulpconstructie. In het worst-case-scenario trekt Evean zich zelfs helemaal terug uit de huishoudelijke verzorging. ActiZ heeft gemeenten en VWS opgeroepen tot spoedberaad over de thuiszorg. De Tweede Kamer debatteert deze week over de Wmo. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Actiz slaat alarm over zorg aan huis

Tweede kamer

Dossier WMO

Topberaad over chaos in thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.