Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chiel Bos leidt Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen

Minister Schippers van VWS heeft Chiel Bos aangesteld als kwartiermaker van het Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen. Dit platform gaat ziekenhuizen en zorgverzekeraars een vuist geven in hun onderhandelingen met farmaceuten om de prijzen van dure geneesmiddelen naar beneden te krijgen. Ook medisch specialisten, apothekers en patiënten worden hier nauw bij betrokken.
chiel-bos.jpeg400.jpeg
Foto: Chiel Bos

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kopen nu vaak afzonderlijk of in kleine samenwerkingsverbanden geneesmiddelen in. Ook is er geen centrale plaats waar kennis en kunde hierover wordt gedeeld. Om de betaalbaarheid en toegankelijkheid van deze onnodig dure geneesmiddelen te waarborgen, moet naar het idee van VWS de inkooppositie van ziekenhuizen en zorgverzekeraars versterkt worden. Daarvoor is betere samenwerking en meer informatie-uitwisseling noodzakelijk. Het Platform Inkoopkracht krijgt daarin een sleutelrol, bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop tot stand te brengen, bijeenkomsten te organiseren waar de inkopers van dure geneesmiddelen bij elkaar kunnen komen en van elkaar kunnen leren, door het opzetten van een website waar informatie over bijvoorbeeld best practices en nieuwe geneesmiddelen kan worden gevonden.

Afstemming
Chiel Bos was eerder onder andere directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland, voorzitter van het College Perinatale Zorg en voorzitter van de Stuurgroep Aanpak Verspilling Genees- en Hulpmiddelen. Gezien zijn ervaring met complexe veranderingen in de zorg, en zijn grote netwerk binnen de sector, is hij volgens VWS de aangewezen persoon om de komende maanden het Platform op te zetten. Als het platform er is, zal Bos er ook leiding aan gaan geven.

Dossier Personalia
Het bestuur en toezicht in de zorg wisselt regelmatig. Bestuurders vinden een nieuwe uitdaging of worden ontslagen. In het dossier personalia volgt Zorgvisie alle wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht van zorginstellingen en gerelateerde organisaties.Daarnaast in het dossier personalia ook meldingen van prijzen, belangrijke prestaties en koninklijke onderscheidingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.