Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cito ontwikkelt rekentoets voor zorgpersoneel

Redactie Zorgvisie
Om inzicht te krijgen in de rekenvaardigheid van het medisch en verzorgend personeel en deze te verbeteren, komt er een landelijke cijfertoets voor de medewerkers van zorginstellingen en ziekenhuizen. Dat meldt vakvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

De landelijke test, die begin 2010 gratis wordt aangeboden door toetsinstantie Cito, moet zorgen voor een landelijke nulmeting van het rekenniveau en duidelijk maken waar de zere plekken in de zorg liggen. De opgaven zijn ontwikkeld door verpleegkundigen uit de praktijk en gekoppeld aan beroepssituaties. De ziekenhuizen en zorginstellingen ontvangen na afloop van de nulmeting een geanonimiseerde score. Ook krijgen ze de uitslagen van de rekenvaardigheid van de andere medische instellingen, zodat bekeken kan worden of extra rekenlessen nodig zijn.

Medicatiefouten verpleegkundigen

Vorig jaar toonde onderzoek aan dat het nogal eens fout gaat bij het rekenen. Twintig procent van alle medische fouten blijken medicatiefouten. Het tijdschrift Nursing meldde dat ruim de helft van de verpleegkundigen in een rekentest niet meer dan een 6 min haalde. Hierop besloten onder andere het AMC in Amsterdam en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam het personeel extra rekenles te geven.

Rekenvaardigheid verpleegkundigen

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland zou het liefst jaarlijks verplicht een rekentoets laten afnemen. Bij mengen, oplossen en verdunnen van medicijnen en het afstellen van een infuus op de juiste snelheid is goed rekenen volgens de beroepsvereniging van levensbelang. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Verpleegkundigen kunnen niet rekenen

Verbetertraject halveert aantal medicatiefouten

AMC geeft artsen en verpleegkundigen rekenles

Gebrek aan rekenvaardigheid brengt zorg in gevaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.