CIZ controleert strenger op upcoding

Ongeveer de helft van alle aanbieders van langdurige zorg dienen zelf indicaties in voor hun klanten. Deze aanvragen worden achteraf, steekproefsgewijs op juistheid gecontroleerd door het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). In september bleek dat bij 23 procent van deze indicatiestellingen sprake is van een te hoge indicatie; oftewel ‘upcoding’. Het CIZ gaat hier nu strenger op toezien.
CIZ controleert strenger op upcoding

Uit het CIZ-onderzoek in september bleek dat in 4 procent van de gevallen zorgaanbieders een te lage indicatie aanvroegen dan in werkelijkheid nodig was. In veruit de meeste (73 procent) van door zorgaanbieders voorbereide besluiten, werd een juiste indicatie gesteld. In de resterende 23 procent werd teveel zorg aangevraagd. Na een debat hierover in de Tweede Kamer kreeg het CIZ de opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om dit percentage van te hoge indicaties omlaag te brengen.

Ouwehand

Algemeen directeur Hans Ouwehand van het CIZ geeft aan dat ‘upcoding’ niet hetzelfde betekent als fraude. ‘Om fraude te kunnen vaststellen

7
102

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.