Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CIZ werkt toch snel

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bijna 60 procent van de aanvragen is afgehandeld binnen twee dagen, bijna alles binnen zes weken. Het toezicht op upcoding wordt scherper.
CIZ werkt toch snel
Foto: ANP/Roos Koole

Het Centrum indicatiestelling zorg behandelde in 2013 bijna 900.000 aanvragen voor AWBZ-zorg. Dat zijn er minder dan de jaren ervoor. Samen met lagere personeelskosten en verbeterde efficiëntie zorgt dit er naar eigen zeggen voor dat het CIZ ruimschoots binnen budget is gebleven.

Termijn

De afhandeling vond in 60 procent van de gevallen plaats in twee dagen. Het CIZ kon bijna alle aanvragen binnen de wettelijke termijn van zes weken afhandelen. 89 procent van de aanvragen is positief beoordeeld. Zo’n 70 procent van hen had een lichamelijke aandoening, 10 procent een psychogeriatrische. Drie kwart van de patiënten is 65 jaar of ouder.

Bezwaren

Het aantal ingediende bezwaren steeg vorig jaar, evenals het aantal beroeps- en bezwaarzaken. Het CIZ vermoedt dat dit komt doordat aanvragers hun aangevraagde indicatie maximaal willen veiligstellen. Aan de andere kant worden er ook meer beroepszaken ongegrond verklaard: dat was in 60 procent van de zaken het geval.

Fraude

Er kwamen 1075 fraudemeldingen binnen, vooral door eigen medewerkers van het CIZ. Na elke melding is onderzoek ingesteld. Elf keer heeft het CIZ informatie aangeleverd aan het OM en de Inspectie van Sociale Zaken en  Werkgelegenheid.

Upcoding

Uit een steekproef bleek dat bij 23 procent van de indicaties de zorgbehoefte van de patiënt ernstiger was ingeschat dan in werkelijkheid het geval was. CIZ deed onderzoek naar upcoding door zorgaanbieders in opdracht van VWS. Het CIZ deed een steekproef onder tweehonderd indicaties en vond dat ruim zestig daarvan onjuist waren. Dat waren zowel te hoge als te lage indicaties. Van upcoding was sprake bij 23 procent van de indicaties.

Organisatie

Vanaf 2015 gaat het CIZ alleen nog de indicaties uitvoeren voor de Wet langdurige zorg en de Wet zorg en dwang. De rest van de voormalige AWBZ-zorg valt dan onder verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars en gemeenten. Sinds 2013 staat het CIZ onder een tweehoofdige raad van bestuur die samen met twee directeuren de directieraad vormt.

1 REACTIE

  1. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het PR beleid van CIZ?
    Heeft het CIZ eindelijk wat goed nieuws te melden waarmee het slechte imago kan worden opgepoetst, besluit het om dat nieuws naar buiten te brengen wanneer het grootste deel van Nederland op vakantie is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.