Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CNV pleit voor ontslagstop in de ouderenzorg

Redacteur Zorgvisie
Er moet een ontslagstop worden ingesteld om te voorkomen dat ouderenzorgmedewerkers met niveau 2 of 3 hun baan kwijtraken. Dat stelt vakbond CNV Zorg & Welzijn.
niveau-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Als het nodig is, moet er niet alleen een stop, maar ook een verbod komen op ontslag van deze medewerkers, schrijft de vakbond in een persbericht. Hoewel er behoefte is aan meer werknemers en de werkdruk in de ouderenzorg hoog is volgens CNV Zorg & Welzijn, raakt personeel met niveau 2 en 3 toch hun baan kwijt.

Extra geld ouderenzorg
De 100 miljoen euro die extra beschikbaar is gesteld voor de ouderenzorg moet volgens de vakbond vooral worden geïnvesteerd in het personeel dat al in de sector werkt. ‘CNV Zorg & Welzijn wil het welbevinden van ouderen centraal zetten en daarvoor is een mix van functies op alle niveaus noodzakelijk en stabiliteit door in te zetten op ontwikkeling en waardering van medewerkers, ook in de komende jaren’, zegt voorzitter Suzanne Kruizinga. ‘Wij pleiten al langer voor verlaging van de werkdruk en een benadering waarbij alle functies, van mbo 2 tot academisch, noodzakelijk zijn. Ik zeg weleens gekscherend dat een oudere niet academisch naar het toilet hoeft te worden gebracht. Juist de mix van aandacht en zorg verhoogt het welbevinden van de oudere. Dat kan ondersteund worden door vrijwilligers en bijvoorbeeld een hbo’er die coördineert.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.