Column: Beschikbaarheid versus kwaliteit

De kroonjuwelen van ons zorgstelsel zijn beschikbaarheid van zorg voor iedereen, betaalbaarheid voor iedereen en hoge kwaliteit van zorg voor iedereen. Tussen beschikbaarheid aan de ene kant en kwaliteit/betaalbaarheid aan de andere kant ontstaat echter steeds meer spanning.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Martin van Rijn

Met vallen en opstaan is de transparantie van kosten verbeterd. Gevolg is dat steeds meer gestuurd kan worden op kosten en efficiëntie. De betaalbaarheid kan daardoor beter in de hand worden gehouden. Tegelijkertijd komt een ziekenhuisorganisatie al snel in de problemen als niet optimaal gebruik wordt gemaakt van de capaciteit. Zeker in dunbevolkte gebieden is dit een probleem.

Kwaliteit van zorg is duurzaam hoog

Op het gebied van kwaliteitsnormen is een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Met resultaat: de kwaliteit van zorg is duurzaam hoog. Tegelijk zit ook hier spanning op. Bijvoorbeeld op de volume/kwaliteitsnormen voor spoedeisende hulp, geboortezorg en intensive care.

2
598

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. Voldoende en competente beschikbaarheid is te omschrijven vanuit kwaliteitsnormering.
  Dat heeft twee gevolgen:
  -een prijskaartje
  -aantrekkelijkheid van de functie: wat moeten hoog gekwalificeerde professionals doen in een setting met een heel laag aanbod?
  Ik weet nog de situatie dat op een kleine SEH met 0-2 patienten per avond/nacht de zorgverleners wegliepen.

 2. Lees alle reacties
 3. Terecht punt, Martin.
  Vrijdagmiddag gaan we hierover verder praten tijdens een bijeenkomst in Galgenwaard. De Kwaliteitsraad van het Zorginstituut organiseert dan een leerbijeenkomst over de spanning tussen landelijke kwaliteitsnormen en regionale beschikbaarheid. Helaas voor mensen die zouden willen komen al ruim overtekend, maar verslag volgt.
  Zie https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/activiteiten/2019/06/14/goede-of-beschikbare-zorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.