Computer mag indiceren in de Wmo

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft geen probleem met het feit dat in de gemeente Den Haag de Wmo-indicaties niet door mensen maar door een computerprogramma worden gedaan. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van parlementariërs Henk van Gerven en Renske Leijten (SP).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Computer mag indiceren in de Wmo
Foto: iStock

In de nieuwe Wmo moeten gemeenten burgers zorg bieden op basis van een gedegen onderzoek naar hun zorgbehoefte en een zogenoemd ‘keukentafelgesprek’. Gemeente Den Haag laat dit voor mensen met een lichte zorgbehoefte doen door een computersysteem. Aan cliënten met een zwaardere zorgbehoefte komen nog steeds mensen te pas bij het keukentafelgesprek. Maar voor ‘enkelvoudige zorgvragen’ zoals hulp bij het huishouden, neemt een softwareprogramma de beslissingen op basis van gegevens die mensen online invullen. De Kamerfractie van de SP wil van de staatssecretaris weten of indicatiestelling door software wel door de beugel kan. Het antwoord van Van Rijn hierop luidt

4
53

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.