Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Computervirus legt EPD Albert Schweitzer ziekenhuis plat

Mario Gibbels
Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft sinds vorige week maandag te kampen met computerstoringen als gevolg van het zogeheten Confickervirus.

Onder meer het ziekenhuisinformatiesysteem (SAP) functioneert tijdelijk niet, net als het elektronisch medicatievoorschrijfsysteem, het elektronisch patiëntendossier en diverse kantoortoepassingen op PC’s.

Inlogproblemen

De overlast bestaat volgens Kompas Sliedrecht voornamelijk uit het tijdelijk niet kunnen inloggen of meermalen opnieuw moeten inloggen op systemen, het geen gebruik kunnen maken van draadloze netwerken en/of het trager werken van apparatuur. Problemen met de juistheid en volledigheid van digitale gegevens zijn er niet. Ondanks de belemmeringen, kan het primaire zorgproces in het ziekenhuis dan ook gewoon doorgaan.

Zelfgebouwd EPD

In een interview met ICTzorg Magazine gaf het hoofd van de ict van het Albert Schweitzer ziekenhuis aan dat zij het EPD zelf gebouwd hebben. Dit op basis van SAP. “Sommige ziekenhuizen willen het overnemen. Siemens wil graag een aantal onderdelen overnemen”, stelt Warry van Gelder. “Dat bedrijf heeft ons gevraagd of we met hen in het ontwikkelplatform willen zitten voor de verdere ontwikkeling van het EPD.”

Oplossing was al beschikbaar

Het Confickervirus is een computerworm die sinds eind 2008 wereldwijd miljoenen computers heeft bereikt en daar onderdelen van platlegt. Security.nl meldt echter dat sinds 23 oktober 2008 er een patch beschikbaar is die het Windows-lek dicht waardoor de worm zich weet te verspreiden. Conficker kan daarnaast ook machines via Autorun en gedeelde netwerkmappen infecteren. De ICT-afdeling van het ziekenhuis, samen met de leverancier van antivirussoftware en de afdeling Klinische Fysica/Medische Techniek zijn druk doende met het isoleren en neutraliseren van het virus en het opheffen van storingen. Dit is veel werk en kost daardoor veel tijd en inzet. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.