Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Concentratie behandellocaties leidt tot twee miljard winst’

Mark van Dorresteijn
Een vermindering van het aantal behandellocaties in ziekenhuizen leidt tot hogere kwaliteit, grotere volumes en lagere kosten. Uiteindelijk kan dit een kostenbesparing opleveren van twee miljard per jaar. Dat stelt het onderzoeksbureau The Boston Consulting Group (BCG) in een rapport.
‘Concentratie behandellocaties leidt tot twee miljard winst’

De huidige situatie, waarin vrijwel alle ziekenhuizen alle typen zorg aanbieden, onnodig is en op termijn onhoudbaar, stelt het bureau. Ziekenhuizen kunnen de besparing mogelijk maken door zich toe te leggen op die typen zorg waarin zij uitblinken en extra volume kunnen aantrekken. Door deze concentratie zullen ziekenhuizen ontstaan met een breed pakket aan chronische en acute zorg en een gericht aanbod in planbare zorg. De concentratie geldt overigens niet voor acute, chronische of ouderenzorg.

Opwaartse spiraal

De kwaliteit van behandelingen vergroot door deze concentratie. Dit kan leiden tot lagere kosten, bijvoorbeeld omdat complicaties en heroperaties worden voorkomen en ligduur wordt beperkt. De verhoogde kwaliteit kan tevens een opwaartse spiraal creëren die zorgt voor nog betere kwaliteit, grotere volumes en lagere kosten, meent het BCG.

Drie ziekenhuizen binnen dertig minuten

Gemiddeld gezien woont 99 procent van de Nederlanders binnen een half uur reisafstand van een ziekenhuis. 69 Procent kan kiezen uit drie ziekenhuizen binnen de gegeven tijd. Als patiënten zouden weten welke kwaliteit geleverd wordt per aandoening en zouden kiezen voor het beste ziekenhuis binnen dertig minuten, dan blijft voor elk type planbare zorg nog maar een derde van het aantal behandellocaties over.

Regionaal overleg

Ziekenhuizen moeten voorkomen dat zij niet dezelfde keuzes maken wat betreft specialisatie. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er voor sommige typen zorg overcapaciteit ontstaat en dat andere typen zorg door geen enkel ziekenhuis in de regio worden aangeboden. BCG stelt daarom een model van regionaal overleg voor waarin ziekenhuizen afspraken maken over de herverdeling van zorg en een nieuwe manier van samenwerking en doorverwijzing. Zo kan er een nieuw ziekenhuislandschap ontstaan dat ‘in balans’ is, met een samenhangend zorgaanbod binnen elke regio en binnen elk ziekenhuis. Hierbij is het van belang dat toezichthouders, verzekeraars en lokale overheden ziekenhuizen de ruimte geven en ondersteuning bieden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Werkgroep curatieve zorg wil 6,35 miljard besparen

PwC: ziekenhuizen moeten twee miljard terugbetalen

UMCG: ‘Simpele operaties bij andere ziekenhuizen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. N.a.v. bovenstaande. CIJFERS : In de periode 1972- 2008 zijn de Uitgaven aan Zorg Jaarlijks gemiddeld 7.3% gegroeid van 6.5 Miljard Euro in 1972 tot 79.1 Miljard Euro in 2008. Zullen we de kosten v/d Zorg de komende jaren in de hand houden met de ” BabyBoom “/de Vergrijzing” ? Politiek , wat is jullie Visie ?

  2. Lees alle reacties
  3. Er moet een balans zijn tussen samenwerken en concentratie enerzijds en de prikkel van concurrentie anderzijds. De kosten van reizen wegen niet op tegen de voordelen van concentratie: goedkopere zorg en betere kwaliteit. Zie Zembla vorige week. We hebben echter concurrentie nodig. Als mensen verzekerd zijn van geld, wat is de prikkel om harder te lopen. Ook in de zorg is die nodig. Uit onderzoek blijkt dat het concurrentie gedeelte van de ziekenhuiszorg het beter doet dan het niet concurrentie gedeelte. Zonder competitie waren we nog steeds eencellige organismen!

  4. in theorie klopt het. door betere afstemming (planning is een “vies” woord in deze) kunnen de genoemde schaalvoordelen door de instellingen worden gerealiseerd. voor een deel echter worden die betaald door dezelfde patiënten die nu de hogere directe kosten betalen: zij (en hun verwanten) moeten meer reizen en zijn daaraan meer tijd kwijt.
    een ander discussiepunt is in hoeverre de nodige afstemming in overeenstemming gebracht kan worden met de heersende concurrentie-ideologie, die al bij diverse samenwerkingsverbanden in de zorg tot problemen en tijdverlies geleid heeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.