Concentratie prostaatkankerzorg niet voor alle patiënten een verbetering

Wim van der Meeren van CZ pleitte op Zorgvisie.nl voor concentratie van behandeling van prostaatkanker in twee tot drie klinieken in Nederland. Dit naar aanleiding van de uitstekende resultaten van de Martini Klinik in Hamburg. Goed dat hij zich hard maakt voor de beste prostaatkankerzorg. Maar hij realiseert zich blijkbaar niet dat het uitsluitend de resultaten betreft van de radicale prostatectomieën, waarbij de prostaat in zijn geheel verwijderd wordt.
Bart Wijsman

In Nederland worden elk jaar ongeveer 10.000 mannen geconfronteerd met de diagnose prostaatkanker. Ongeveer 22 procent wordt behandeld met een radicale prostatectomie. Dat betekent dat 78 procent een andere behandeling krijgt. Van der Meeren heeft het dus maar over een klein onderdeel van de prostaatkankerzorg: een operatie. De concentratie die hij voor ogen heeft, betekent helemaal geen verbetering van de totale prostaatkankerzorg.

PROZIB-traject
De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) voelt zich verantwoordelijk voor het optimaliseren van het hele zorgpad betreffende diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. Zij doet dat samen met andere partijen, waaronder de verzekeraars, door up-to-date richtlijnen

2
208

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.