Concentratie prostaatkankerzorg niet voor alle patiënten een verbetering

Wim van der Meeren van CZ pleitte op Zorgvisie.nl voor concentratie van behandeling van prostaatkanker in twee tot drie klinieken in Nederland. Dit naar aanleiding van de uitstekende resultaten van de Martini Klinik in Hamburg. Goed dat hij zich hard maakt voor de beste prostaatkankerzorg. Maar hij realiseert zich blijkbaar niet dat het uitsluitend de resultaten betreft van de radicale prostatectomieën, waarbij de prostaat in zijn geheel verwijderd wordt.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Bart Wijsman

In Nederland worden elk jaar ongeveer 10.000 mannen geconfronteerd met de diagnose prostaatkanker. Ongeveer 22 procent wordt behandeld met een radicale prostatectomie. Dat betekent dat 78 procent een andere behandeling krijgt. Van der Meeren heeft het dus maar over een klein onderdeel van de prostaatkankerzorg: een operatie. De concentratie die hij voor ogen heeft, betekent helemaal geen verbetering van de totale prostaatkankerzorg.

PROZIB-traject
De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) voelt zich verantwoordelijk voor het optimaliseren van het hele zorgpad betreffende diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. Zij doet dat samen met andere partijen, waaronder de verzekeraars, door up-to-date richtlijnen

2
229

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. Marcel Boonen,
  Beste Bart Wijsman,
  Ik word oprecht enthousiast wanneer wij in Nederland stappen willen zetten in het verbeteren van de zorg. Daarvoor mijn complimenten. Jammer dat u alles uitlegt over de Nederlandse initiatieven en daar de Martinikliniek als afzetpunt voor gebruikt. De Martinikliniek is in heel wat meer dingen goed dan enkel de radicale prostatectomie. Vanuit een eigen kracht en filosofie hebben zij de patiënt volledig in het middelpunt gezet van de zorg. Ik hoop dat uw bericht en deze reactie een beweging op gang brengt die ervoor zorgt dat niet enkel de zorgprofessional gaat bedenken wat goede initiatieven zijn voor betere zorg. Ik gun u ook de patiënten die u daarbij gaan helpen.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Bart Wijsman,
  Ik heb in een interview met Zorgverzekeraars Nederland aangegeven het debat te willen aangaan over de zorg bij prostaatkanker. Natuurlijk ben ik voorstander van vooral goed kijken samen met de patiënt wat wenselijk en wijsheid is. Maar als het dan tóch komt tot een radicale prostatectomie, dan maar liever zo min mogelijk kans op nare complicaties als incontinentie en impotentie. Volgens mij zitten we dus behoorlijk op een lijn. We verschillen wel van visie over de rol van de zorgverzekeraar in deze. U schrijft dat alleen de professional in het veld gaat over de kwaliteit en de zorgverzekeraar louter de rol heeft om in te kopen. Ik ben van mening dat CZ hier een belangrijke rol te spelen heeft om wat druk op de ketel te zetten. Het kan allemaal best wat sneller.
  Rond de zomer komen wij met een concreet voorstel, dat dan ook met aanbieders en patiënten is besproken.
  Ik ben benieuwd wat u daar van gaat vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.