Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Concentratie zorg leidt niet tot verbetering kwaliteit’

Concentratie van zorg is vooral een strategisch instrument van zorginstellingen om zich goed te positioneren. Niet om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Dat zeggen onderzoekers van het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg. Uit hun rapportage blijkt dat het verband tussen volume en kwaliteit van de zorg vaak niet is zoals het wordt voorgesteld.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Concentratie zorg leidt niet tot verbetering kwaliteit’
Foto: ANP Les van Lieshout

Sterker nog, er zitten ook belangrijke nadelen aan de concentratie van behandelingen en ingrepen, ‘Waardoor de kwaliteitswinst voor patiënten niet altijd kan worden waargemaakt’. Dat zeggen onderzoekers van het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg, dat zelf onderzoek heeft gedaan naar het effect van concentratie van enkele behandelingen. ‘De achterliggende gedachte van zorgconcentratie is dat de kwaliteit van de ingreep hoger is als deze vaker wordt uitgevoerd. Voor een aantal ingrepen is dit zeker het geval, maar voor veel behandelingen is dit niet onderzocht of niet aangetoond.’

Beleidsdiscussie

Onderzoeker Jany Rademakers van het NIVEL, die deel uitmaakt van het Consortium,

2
47

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.