Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Conflict over mbo’ers in thuiszorg

Mogen mbo-wijkverpleegkundigen indicaties uitgeven?
Conflict over mbo’ers in thuiszorg

Er is een tekort aan wijkverpleegkundigen op hbo-niveau. Zorgaanbieders laten daarom ook mbo-verpleegkundigen bepalen hoeveel uren zorg cliënten krijgen. Maar volgens zorgverzekeraars kan deze taak- het zogenoemde indiceren – niet aan mbo’ers worden overgelaten.

Wijkverpleegkundigen

Met ingang van 2015 bepaalt de wijkverpleegkundige welke hulp nodig is voor iedere cliënt. In principe mogen alleen hbo’ers deze relatief complexe inschatting maken. ‘Het gaat veelal om patiënten met een combinatie van aandoeningen. Het vergt een generalistische blik en het vermogen om een verpleegkundige diagnose te kunnen stellen’, zegt Francis Bolle van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) in de Volkskrant. In de praktijk blijken er veel te weinig wijkverpleegkundigen op hbo-niveau beschikbaar te zijn. Hbo-studenten verpleegkunde kiezen doorgaans liever voor een baan in het ziekenhuis. Volgens brancheorganisatie ActiZ is er nu een tekort van 1.100 hbo’ers. Vandaar dat werkgevers de komende drie jaar ook Mbo’ers de indicatiestelling willen laten doen doen. ZN is hier niet mee eens. De onenigheid leidt ertoe dat verzekeraars en zorgaanbieders onderling tijdelijke oplossingen zoeken. Dat leidt tot verschillen. Zo mogen mbo’ers bij verzekeraar CZ geen zorg voorschrijven.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.