Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Conservatief parlementslid noemt privatisering EPD ‘naïef’ en ‘gevaarlijk’

Mario Gibbels
Voormalig conservatief minister van Binnenlandse Zaken David Davis noemt de plannen van zijn partij om het elektronisch patiëntendossier maar over te dragen aan commerciële partijen, zoals Google en Microsoft, naïef en gevaarlijk. Dat schrijft hij, zo meldt E-Health Insider, in een ingezonden artikel in The Times.

Davis, inmiddels parlementslid, schrijft in zijn artikel dat Google het laatste bedrijf is waar hij zijn persoonlijke gegevens aan zou toevertrouwen. Hij wijst erop dat de Privacy Internatinal Google de laagste rating heeft gegeven, wat volgens hem overeenkomt met ‘gevaarlijk voor de privacy’.

Op zich is Davis ervoor dat mensen kunnen kiezen waar zij hun medische gegevens willen onderbrengen. Voordeel bij commerciële partijen is dat ze, door de dreiging van juridische procedures, zelfs meer geneigd zijn om de informatie zo goed mogelijk te beveiligen dan de staat.

Davis wil echter dat er eerst duidelijke regels komen voor het vastleggen van medische gegevens, voordat er verdere stappen worden gezet. Want private partijen zijn volgens hem beter dan de staat maar “they are no saints”.

Zo pleit Davis ervoor dat medische gegevens niet door verkocht mogen worden, dat er geen data mining op plaats mag vinden voor commerciële doeleinden en dat ze niet gebruikt mogen worden voor gerichte advertenties.

Davis benadrukt in zijn artikel dat de regering zeer zorgvuldig moet omgaan met het elektronisch opslaan en uitwisselen van medische gegevens, omdat misbruik en schandalen het publieke vertrouwen zal ‘killen’. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.