Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Consumentenbond: Patiënt machteloos bij misbruik epd

Patiënten kunnen te weinig uitrichten tegen misbruik van gegevens uit hun elektronisch patiëntendossier (epd). Ook het recht op informatie en op beperkt gebruik van gegevens zijn niet goed geregeld. Dat stelt de Consumentenbond.

Misbruik van gegevens uit het epd is voor de patiënt moeilijk aan te pakken, zegt de Consumentenbond vandaag op zijn symposium Privé-gegevens. Er is geen meldplicht voor de betrokken organisatie om diefstal of verlies van gegevens aan de patiënt te melden. Als die toch achter geknoei met zijn medische gegevens komt, is het onduidelijk wie aansprakelijk is. Bovendien is er geen instantie die klachten over misbruik afhandelt. Patiënten kunnen daarvoor alleen terecht bij de rechter.

Te weinig informatie

Aan het recht op informatie mankeert het ook nog, vindt de Consumentenbond. “Weinig informatief” noemt hij de brief over het epd die VWS vorig jaar heeft gestuurd. “De risico’s van deelname of niet deelname aan het epd bleven nagenoeg onbesproken.” Het recht op verwijdering loopt spaak doordat zorgverleners onbeperkt lokale kopieën mogen maken van dossiers. Een patiënt die iets wil verwijderen, moet zelf nagaan welke artsen een kopie hebben, en bij al deze zorgverleners een verzoek tot verwijdering doen.

Zeggenschap en beveiliging

Het recht op zeggenschap is wel goed geregeld, vindt de Consumentenbond. Patiënten kunnen hun dossiers geheel of gedeeltelijk afschermen voor zorgverleners, en kunnen zelf inloggen. De beveiliging is volgens de bond in principe goed geregeld, al is de UZI-pas waarmee zorgverleners moeten inloggen onlangs gekraakt. De Consumentenbond is overigens een groot voorstander van het epd, zegt een woordvoerder. “Het kan bijdragen aan de kwaliteit van de zorg en aan de mobiliteit van patiënten. Er zitten alleen nog haken en ogen aan.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Meerderheid artsen maakt bezwaar tegen epd

Revalidatie voert eigen epd in

LHV: ‘Epd pas in 2010 of later’

Vertraging epd vanwege bezwaren

Opnieuw probleem met beveiliging epd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.