Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Continuïteit van de informatievoorziening

Angelique Boekee
Wat vinden zorginstellingen de grootste uitdagingen op het gebied van informatievoorziening in 2016? Het epd en de digitalisering van de zorg komen pas op de derde en vierde plaats blijkt in dit derde en laatste deel van een drieluik over onderzoek naar epd-implementaties.
EPD_Fotolia (2).jpg

In het onderzoek maken de respondenten melding van twee belangrijke punten op het gebied van informatievoorziening. Ten eerste willen veel zorginstellingen een centrale rol spelen op het vlak van gegevensuitwisseling met zorgverleners, verpleeghuizen en patiënten in de regio. Wat is de beste manier om dat aan te pakken? Een grote uitdaging bij de implementatie van een patiëntenportaal ligt op het vlak van authenticatie en autorisatie bij toegang tot het netwerk. De aspecten privacy en security blijven sowieso onverminderd veel aandacht vragen. Ze vormen bovendien een mentale belemmering om de inzet van nieuwe technologie – zoals bijvoorbeeld cloud computing – te onderzoeken, zo blijkt uit het rapport. 

Dossier EPD/ZIS
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruikmaken van deze informatie.
Lees meer >>

Integratie van informatiebronnen
Ten tweede willen veel zorginstellingen is domotica en e-health aan de voorkant van het zorgproces, en de klinische technologie van de instelling zelf integreren. Dit om optimaal te kunnen profiteren van de veranderingen in de zorg. Daarvoor is het van belang dat de instelling zichzelf als één geheel ziet, en de grenzen tussen verschillende afdelingen (inclusief IT) opheft. Ook moet het idee worden losgelaten dat het epd alleen maar dient als administratieve en documentaire ondersteuning van de zorgprocessen. Uit het onderzoek blijkt dat deze cultuur en mindset de grootste hindernis vormen om informatietechnologie succesvol in te zetten in de zorg.

Worsteling tussen continuïteit en vernieuwing
Uit de antwoorden op de vraag naar de grootste uitdaging op het gebied van IT op de agenda voor dit jaar spreekt een duidelijke worsteling tussen continuïteit en beheersbaarheid enerzijds, en vernieuwing en digitalisering anderzijds. Het epd en de digitalisering in de zorg staan pas op de derde en vierde plaats op de agenda voor 2016. De continuïteit van de informatievoorziening wordt als grootste uitdaging gezien (genoemd door 63 procent van de respondenten genoemd), met direct daarachter de governance van IT (58 procent). Dan volgen het epd (45 procent) en de digitalisering in de zorg (45 procent), en op de vijfde plek staat integratie (30 procent). Onderaan op de agenda staan finance (22 procent), kennis (17 procent) en tot slot outsourcing (7 procent).

Nauwelijks outsourcing
De onderzoekers noemen het opmerkelijk dat outsourcing van IT helemaal onderaan op de agenda staat. De zorginstellingen geven in het onderzoek immers zelf aan dat de IT-middelen beperkt zijn, dat het moeilijk is kennis en kunde in huis te halen en te houden, en dat er vrijwel alleen standaardapplicaties worden gebruikt. In vrijwel alle andere sectoren zijn dat juist redenen om te outsourcen, zeker als het infrastructuur betreft, aldus de onderzoekers.
De grote wens is om het gehele zorgdeel van het Nictiz referentiedomeinenmodel  in één epd te vatten. In de praktijk blijven sommige afdelingen of onderdelen van zorgstellingen nog hun eigen systemen gebruiken. Dat maakt de IT-omgeving complex. Eind 2016 laat Quint het onderzoek opnieuw uitvoeren. De resultaten van het onderzoek zouden dan weleens een ander beeld te zien kunnen geven, verwachten de onderzoekers. Veranderingen in de IT gaan immers snel.

De volledige tekst van het onderzoek is op te vragen bij Quint.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.