Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Contracteerronde voor zzp’ers van start

Het zorgkantoor van UVIT is begonnen met het contracteren van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hiervoor dit jaar twintig miljoen euro contracteerruimte opzij gezet.
Contracteerronde voor zzp’ers van start

De contractering is onderdeel van het experiment om zzp’ers op de AWBZ-markt te krijgen, door de ministeries van Financiën, VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het is de bedoeling dat de pilot als blauwdruk gaat dienen voor het contracteren en inzetten van zelfstandige zorgverleners in de hele AWBZ. Tot voor kort konden zorgkantoren alleen bij organisaties zorg inkopen. Omdat er door het grotendeels wegvallen van het persoonsgebonden budget (pgb) een toenemende vraag naar flexibele, extramurale zorg ontstaat, wordt in Den Haag nu haast gemaakt met de toetreding van zzp’ers.

Tarieven

ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen stelden in december vragen aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS over de pilot. Uit de vorige week gepubliceerde antwoorden blijkt dat de tarieven voor zzp’ers in de pilot zijn vastgelegd op 75 procent van de maximumtarieven die bij zorg in natura wordt gehanteerd. “Dat komt neer op 36,59 euro per euro voor verzorging en 54, 67 euro per uur voor verpleging”, zegt belangenbehartiger voor zzp’ers Lex Tabak. “Dat zijn op zichzelf geen slechte tarieven maar je moet hier wel bij bedenken dat zzp’ers doorgaans werken in de verhouding vier uur verzorging op een uur verpleging. Het gemiddelde uurtarief zou hierdoor dan uitkomen op ongeveer 41,22 euro per uur, wat niet heel hoog is.”

Zzp’ers

Naar berekeningen van Tabak betekent het bedrag van 20 miljoen euro dat er dit jaar ongeveer driehonderd zzp’ers gecontracteerd kunnen worden. “Op dit moment zijn er 24 zzp-ers werkzaam binnen deze pilot. We hopen dat er meer pilots ontstaan.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zzp’ers genegeerd door zorgkantoren

Rookgordijn rond zzp’ers in de zorg

Verpleegkundigen willen niet als zzp’er werken

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

6 REACTIES

 1. Voortdurend wordt het woord “”kwaliteit “” in de ZORG gebezigd.
  Wat is de omschrijving van “”kwaliteit””?? Welke kwaliteit? hoe is die te meten en door welke instantie of persoon die dan ook weer aan welke kwaliteitseisen moet voldoen?? Het bovenstaande gekwezel lijkt op het gebabbel over de kwaliteit van het KLIMAAT dat omhoog moet , gelijk moet blijven of onderuitzakt?? Het bovenstaande voldoet wel aan een (1) kwaliteit :die van gebakken lucht.De werkelijk belangrijkste kwaliteit in de ZORG is EMPATHIE en liefde voor …….., maar die kwaliteiten zijn of worden , net als eigen verantwoordelijkheid, weggeprotocolleerd. De ZORG wordt steeds zorgelijker ,maar niet voor de PATIENT!!

 2. Lees alle reacties
 3. een pilot voor zzp-ers in de thuiszorg op functie verzorging en verpleging….maar weet iemand of er ook een pilot is voor de functie begeleiding? ook deze gaat straks over naar de WMO en ook daarin werken veel zzp-ers en ook deze markt is nog ontoegankelijk voor de zzp-er

 4. @Hein
  De Prisma ZOZ keurmerk kwaliteitseisen zijn een voldoende basis om kwaliteit te kunnen garanderen van de ZZP-ers die meedoen, voor deze proef. Helaas zijn er door de belastingdienst en andere partijen behoorlijke barrières neergelegd waardoor er aanzienlijk minder ZZP-ers meedoen dan in eerste instantie de hoop was. Het zijn dan ook uitsluitend zeer gemotiveerde ZZP-ers die hier graag willen laten zien dat contractering echt prima mogelijk is en goed kan werken.
  Meer info:
  http://www.uvitzorgkantoren.nl/Home/Aanbieders/Contracteringinkoop/PilotZZPersindethuiszorg.aspx
  Er staat veel op het spel. De toekomst van de zorg gaat drastisch veranderen en daar gaan de kleine ondernemers een duidelijk onderscheidende rol in spelen. Ze zullen de aanjagers gaan vormen om kwaliteit in de zorg naar een menselijker en hoogwaardiger niveau te trekken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.