Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

CVZ pleit voor kostenafweging bij zorgkeuzes

Redacteur Zorg+Welzijn
De effecten en kosten van medische behandelingen moeten systematisch gewogen worden om rechtvaardige keuzes te maken in de gezondheidszorg. Ook moeten patiënten en zorgverleners bereid zijn om de verhouding tussen baten en kosten mee te wegen bij keuzes in de spreekkamer. Dat schrijft het College voor Zorgverzekeringen in het rapport: ‘Kosteneffectiviteit in de zorg’.
CVZ pleit voor kostenafweging bij zorgkeuzes
Foto: ANP Lex van Lieshout

Op dit moment is het volgens het CVZ niet haalbaar om kosteneffectiviteit als hard criterium te hanteren om te bepalen of iets wel of niet in het basispakket voor zorgverzekering moet worden opgenomen.  ‘Er is meer onderzoek nodig naar de kosteneffectiviteit van zorg, omdat er nu nog te weinig gegevens beschikbaar zijn om een goede afweging te maken,’ aldus het College voor Zorgverzekeringen. Niet vergoeden van medicijnen en behandelingen kan leiden tot grote maatschappelijke bezwaren, zoals vorig jaar bleek in de discussie over de vergoeding van medicijnen tegen de ziekte van Pompe en Fabry.

Beoordeling

Het rapport ‘Kosteneffectiviteit in de zorg’, is door het CVZ opgesteld op  verzoek van minister Schippers van VWS om een goed beoordelingsprincipe voor kosteneffectiviteit te operationaliseren. Om de kosteneffectiviteit  te bepalen worden de effecten en de kosten van twee zorgvormen – behandelingen, medicijnen – of situaties met elkaar vergeleken. Het verschil in gezondheidswinst wordt afgezet tegen het verschil in kosten. De vraag is dan: vinden we de grotere gezondheidswinst de extra kosten waard?

Spreekkamer

De grootste en meest praktische mogelijkheden voor een effectieve kosten-batenanalyse liggen volgens het CVZ in de spreekkamer. Daar kunnen zowel de patiënt als de arts de kosten en baten van bepaalde behandelingen en/of medicijnen tegen elkaar afwegen. Het CVZ pleit  daarom  voor vergroting van het bewustzijn voor kosteneffectiviteit bij professionals en patiënten.

Effectief

Uitgangspunt voor het CVZ is dat het beschikbare zorgbudget zo verdeeld wordt, dat een zo groot mogelijk maatschappelijk effect wordt bereikt. Dat betekent zo veel mogelijk gezondheidswinst en kwaliteit van leven. Daarbij moet worden gekeken naar: is de zorg noodzakelijk, effectief én kosteneffectief? Dat laatste beoordelingsprincipe wordt, aldus het CVZ,  in de praktijk niet systematisch toegepast.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat een mooi voorbeeld van de beste stuurlui staan aan wal…
  Het CVZ moet de kosten beheersen en een afweging maken obv kosteneffectiviteit. helaas bestaan van de meeste behandelingen deze analyses echter niet. Daarnaast is geneeskunde ook een vak waarin barmhartigheid, gelukkig, een grote rol speelt.
  En wie mag van het CVZ de boodschap aan de patiënt overbrengen? Jawel, de dokter.
  Ik voel hier een consult aankomen; als ik voor deze beslissing kom te staan vraag ik het CVZ in consult, mogen zij het gaan vertellen en praat ik daarna wel met de patiënt….

 3. Dit is het grootste verlies in de geschiedenis van CVZ. Als het CVZ niet in staat is om rationele afwegingen te maken, dan moet het CVZ op de schop. CVZ is opgericht om te voorkomen dat die afweging bij artsen (met een financieel belang) of erger in de behandelkamer (waardoor het vertrouwen tussen patiënt en behandelaar wordt weggespoeld) terecht komt.
  En dan hebben we het nog niet eens over gebrekkige training van artsen om dergelijke beslissingen te nemen (de farmacie zal graag helpen), of de benodigde stelselwijziging om ervoor te zorgen dat de prikkels goed komen te liggen, of de weerstand onder artsen die zal ontstaan zodra dit advies wordt vertaald in beleid.
  Dit advies is niet anders te lezen dan het erkennen van een ultiem verlies, een desillusie van Arnold Moerkamp die in Pompe en Fabry zijn Waterloo vond. Laat iemand die man uit zijn leiden verlossen (en ik was erg gecharmeerd van de man).

 4. Ja medisch noodzaak van klysma’s wordt maar voor een gedeelte vergoed(de mensen die geen verstand van zorg hebben in Den Haag zeggen dat dit onder zelfzorg middel valt) terwijl er geen andere opties meer zijn. Het niet gebruiken van de klysma’s zouden de kosten van verdere zorg duurder maken.tel uit je winst! Dit ook zo met spierontspanner!!

 5. Als het zo is dat een behandeling op basis van kosten analische niet verantwoord is vind ik dat de behandeling ook niet mag en kan worden betaald als de behandeling op een andere manier gefinancierd word.
  Anders een twee deling in de gezonheidzorg van wel en niet kunnen betalen. De kosten analiesche kan hierbij geahanteerd worden als criterium van het wel of niet uitvoeren van de behandeling. Hoe en op welke manier dan ook gefinancierd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.