Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ inventariseert een miljoen aan valse nota’s

Zorgverzekeraar CZ heeft vorig jaar voor 1 miljoen euro aan valse nota's opgespoord. Dat was 300.000 euro meer dan in 2007. Sinds 2004 is de opgespoorde fraude verdrievoudigd.

In drie gevallen heeft de strafrechter een veroordeling uitgesproken. Zo werd een Limburgse fysiotherapeut wegens het fingeren van artsverwijzingen veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur dienstverlening en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Niet uitgevoerde behandelingen

Een andere fysiotherapeut, ook uit Limburg, kreeg een taakstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf wegens behandelingen die hij niet had uitgevoerd maar wel gedeclareerd. Een Amsterdamse tandarts die op grote schaal verzekeraars had getild met declaraties van niet uitgevoerde behandelingen kreeg twee jaar celstraf plus een half jaar voorwaardelijk. De zorgverleners hebben het geld inmiddels teruggestort of zijn veroordeeld dat te doen. Ze zijn bij CZ geroyeerd.

Landelijke zwarte lijst

De verzekeraar heeft vorig jaar acht verzekerden geroyeerd nadat ze tegen de lamp waren gelopen met valse nota’s. Van de 210 onderzochte gevallen van vermoedelijke fraude werd in tien procent daadwerkelijke fraude vastgesteld. Er werden zeven verzekerden en een zorgverlener op een landelijke zwarte lijst gezet. Door intensiever speuren is het CZ gelukt om binnen enkele jaren drie keer zoveel aan fraude op te sporen.

Afvlakking fraude

Met 3,3 miljoen verzekerden is CZ na Achmea en Uvit (fusie van Univé, VGZ, IZA en Trias) de derde zorgverzekeraar in Nederland. De totale omzet bedraagt vijf miljard euro. “Dan stelt een miljoen mogelijk niet veel voor”, erkent een woordvoerder. “Maar als je niets doet is er waarschijnlijk sprake van het tienvoudige.” CZ houdt rekening met een afvlakking van de fraude. “De schrik zit er een beetje in”, aldus de woordvoerder. (ANP)

Lees ook:

CZ betaalt rekeningen ziekenhuizen niet

ZN inventariseert 8,5 miljoen aan fraude

CZ sluit deal met Erasmus MC

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.