Leers reageert hiermee op de uitnodiging van Orbis om deel te nemen aan een conferentie op 18 juli, een rondetafelgesprek waar verschillende stakeholders van het zorgconcern op zoek gaan naar een oplossing voor het noodlijdende Orbis. De verzekeraar laat nogmaals weten dat CZ het concern niet gaat helpen met een financiële injectie.
‘Faillissement op zijn plaats’
Met het oog op de vergrijzing streeft CZ naar “een integratieovereenkomst” tussen Orbis en het Atrium. In
Eke Zijlstra
Atrium-bestuursvoorzitter Eke Zijlstra erkent in dagblad De Limburger met CZ te hebben gesproken over de noodzaak van intensieve samenwerking met Orbis. Ook het ziekenhuis in Heerlen zou volgens CZ profiteren van de fusie, want het Atrium heeft moeite de financiering te vinden voor de noodzakelijk versoberde nieuwbouw op het terrein. Volgens Leers gaat het om een bedrag van ruim 300 miljoen euro en CZ meldt deze investering in het Atrium niet te doen.
Atrium
Zijlstra blijkt niet enthousiast van het in de brief van Leers genoemde alternatief. De bestuursvoorzitter van het Atrium wil niet worden belast met de nood bij Orbis. Leers schrijft echter dat “de heer Zijlstra zich in grote lijnen kan vinden in de thans gekozen benadering”. Zijlstra is volgens zijn secretaresse op vakantie tot 29 juni.
Cees Sterk
Ook de bestuursvoorzitter van Orbis, Cees Sterk, heeft een ander scenario voor ogen. Sterk zei onlangs dat de gemeente Sittard-Geleen misschien garant wil staan voor het sociaal plan van circa 20 miljoen euro. Nadat een groot aantal medewerkers volgens dit plan boventallig is verklaard, zou Orbis weer wat financiële ruimte krijgen voor een doorstart. Sterk benadrukte dat het dan wel nodig is dat andere partijen ook “in beweging komen”. De bestuursvoorzitter betreurde eerdere uitlatingen van een woordvoerder van CZ, die vertelde dat de verzekeraar niet zou betalen voor “dat luchtkasteel”. (Zorgvisie – Nico van Wijk)
Lees meer:
Lees ook:
Cees Sterk: ‘Gemeente wil garant staan voor Orbis’
CZ: ‘Geld voor noodhulp Orbis is een illusie’
‘Splitsen is de oplossing voor Orbis’
Van der Meeren volgt Leers op bij CZ
Minister Klink: Orbis mag failliet
Orbis bereikt principeakkoord met vakbonden
Door te fuseren heeft de zorgconsument minder keuzevrijheid en nog meer reden om uit te wijken naar Belgie, Roermond of Aken. De ziekenhuisbesturen van zowel Sittard als Heerlen doen aan vriendjespolitiek. Ik weet dit omdat ik door een vriend van de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Heerlense ziekenhuis werd benaderd voor de functie van secretaris van de Raad van Bestuur.
Kunnen de twee ziekenhuizen ORBIS en ATRIUM niet beter keuzes maken in Zorg.Je richten op Kerntaken. Zuid Limburg is een klein gebied waar de Ziekenhuizen te dicht bij elkaar liggen om te kunnen overleven De ligging is o.a. vlakbij Aken en Maastricht met kwalitatief goede ziekenhuizen. CZ en Stakeholders ga dat eerst onderzoeken en dan keuzes maken in de Zorg.