Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CZ: Orbis moet fuseren met Atrium

Zorgverzekeraar CZ meldt dat Orbis Medisch en Zorgconcern moet fuseren met Atrium Medisch Centrum in Heerlen. Volgens de verzekeraar is dat de enige manier voor Orbis om het financieel te redden. Dat bevestigt een woordvoerder van het concern naar aanleiding van een uitgelekte brief van CZ-baas Mike Leers aan de raad van bestuur van Orbis. De brief is in het bezit van Zorgvisie.
CZ: Orbis moet fuseren met Atrium

Leers reageert hiermee op de uitnodiging van Orbis om deel te nemen aan een conferentie op 18 juli, een rondetafelgesprek waar verschillende stakeholders van het zorgconcern op zoek gaan naar een oplossing voor het noodlijdende Orbis. De verzekeraar laat nogmaals weten dat CZ het concern niet gaat helpen met een financiële injectie.

‘Faillissement op zijn plaats’

Met het oog op de vergrijzing streeft CZ naar “een integratieovereenkomst” tussen Orbis en het Atrium. In de brief meldt topman Leers dat er nu al sprake is van overcapaciteit in de regio Zuid-Limburg. “Een faillissement en doorstart met de gezonde onderdelen van Orbis lijkt mij meer dan op zijn plaats”, schrijft Leers. “Dit is ook de consequentie is van de het streven naar meer marktwerking in de zorg.” Leers kan niet aanwezig zijn bij de conferentie vanwege een vakantie.

Eke Zijlstra

Atrium-bestuursvoorzitter Eke Zijlstra erkent in dagblad De Limburger met CZ te hebben gesproken over de noodzaak van intensieve samenwerking met Orbis. Ook het ziekenhuis in Heerlen zou volgens CZ profiteren van de fusie, want het Atrium heeft moeite de financiering te vinden voor de noodzakelijk versoberde nieuwbouw op het terrein. Volgens Leers gaat het om een bedrag van ruim 300 miljoen euro en CZ meldt deze investering in het Atrium niet te doen.

Atrium

Zijlstra blijkt niet enthousiast van het in de brief van Leers genoemde alternatief. De bestuursvoorzitter van het Atrium wil niet worden belast met de nood bij Orbis. Leers schrijft echter dat “de heer Zijlstra zich in grote lijnen kan vinden in de thans gekozen benadering”. Zijlstra is volgens zijn secretaresse op vakantie tot 29 juni.

Cees Sterk

Ook de bestuursvoorzitter van Orbis, Cees Sterk, heeft een ander scenario voor ogen. Sterk zei onlangs dat de gemeente Sittard-Geleen misschien garant wil staan voor het sociaal plan van circa 20 miljoen euro. Nadat een groot aantal medewerkers volgens dit plan boventallig is verklaard, zou Orbis weer wat financiële ruimte krijgen voor een doorstart. Sterk benadrukte dat het dan wel nodig is dat andere partijen ook “in beweging komen”. De bestuursvoorzitter betreurde eerdere uitlatingen van een woordvoerder van CZ, die vertelde dat de verzekeraar niet zou betalen voor “dat luchtkasteel”. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

De brief van Mike Leers

Lees ook:

Cees Sterk: ‘Gemeente wil garant staan voor Orbis’

CZ: ‘Geld voor noodhulp Orbis is een illusie’

‘Splitsen is de oplossing voor Orbis’

Van der Meeren volgt Leers op bij CZ

Minister Klink: Orbis mag failliet

Orbis bereikt principeakkoord met vakbonden

2 REACTIES

  1. Door te fuseren heeft de zorgconsument minder keuzevrijheid en nog meer reden om uit te wijken naar Belgie, Roermond of Aken. De ziekenhuisbesturen van zowel Sittard als Heerlen doen aan vriendjespolitiek. Ik weet dit omdat ik door een vriend van de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Heerlense ziekenhuis werd benaderd voor de functie van secretaris van de Raad van Bestuur.

  2. Lees alle reacties
  3. Kunnen de twee ziekenhuizen ORBIS en ATRIUM niet beter keuzes maken in Zorg.Je richten op Kerntaken. Zuid Limburg is een klein gebied waar de Ziekenhuizen te dicht bij elkaar liggen om te kunnen overleven De ligging is o.a. vlakbij Aken en Maastricht met kwalitatief goede ziekenhuizen. CZ en Stakeholders ga dat eerst onderzoeken en dan keuzes maken in de Zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.