Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

CZ wil geen duizenden onnodige operaties

Ziekenhuizen voeren jaarlijks zeker 25.000 operaties uit die medisch gezien niet noodzakelijk zijn. Dat heeft zorgverzekeraar CZ berekend.
CZ wil geen duizenden onnodige operaties
Foto: ANP Lex van Liehout

Het bedrijf zal met de gegevens in de hand naar ziekenhuizen stappen om uitleg te vragen. Volgt er geen goede verklaring voor bepaalde uitgevoerde operaties, dan kan CZ besluiten minder zaken te doen met een ziekenhuis of daar helemaal mee te stoppen. Dat zei een woordvoerster van CZ zaterdag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Gezondheidsrisico’s
Volgens CZ weet iedereen dat artsen soms te snel naar het operatiemes grijpen, maar verandert er niets aan die praktijk. Dat leidt tot onnodige gezondheidsrisico’s voor de patiënten, maar ook tot verspilling van miljoenen euro’s, aldus CZ.

Overbodig
De zorgverzekeraar onderzocht 12 aandoeningen waarvan bekend is dat die vaker worden geopereerd dan wenselijk is. Van de circa 500.000 ingrepen voor deze aandoeningen in 2010 was minimaal 5 procent overbodig. Dat getal is nog aan de voorzichtige kant, benadrukte de woordvoerster.

Middenoorontsteking
Vooral bij spataderen, staar, middenoorontsteking en rughernia’s gaan velen onnodig onder het mes. Vaak volstaat een minder ingrijpende behandeling. Ook vindt CZ dat artsen meer met patiënten moeten praten over de alternatieven en hen moeten laten meebeslissen over de behandeling. In 20 à 30 procent van de gevallen kiest een patiënt dan volgens CZ voor een andere behandeling dan een operatie.

Congres

Zorgvisie organiseert 28 maart een congres over dit thema. Stop de verspilling – de weg naar gepast zorggebruik

 3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Lariekoek, Rob.
  Specialisatie en Centralisatie van bepaalde ingrepen is aan de orde van de dag….toch?
  Sommige Specialisten zijn goed in een bepaalde ingreep en krijgen vooral van huisartsen daarom meer patienten voor die bepaalde ingreep verwezen.
  Zo werkt sturing in bepaalde regio’s al tientallen jaren en terecht.
  Zorgverzekeraar houdt je bij je Leest en trek geen verkeerde conclusies.
  En verlaag mijn premie ipv ‘Oppotten’ van Miljarden!
  En stop geldverkwisting aan Reclames en Voetbalsponsoring en dure Skyboxen.
  Dat is pas kostenefficient!

 3. CZ gooit de knuppel in het hoenderhok, en dat is nodig ook. De huidige praktijkvariatie is te groot en artsen moeten zich verantwoorden. Hoewel er veel in te brengen is tegen bovenstaande CZ argumentatie, is het duidelijk dat zorgverzekeraars het huidige momentum moeten gebruiken om de praktijkvariatie nu op de agenda te houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.