Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

D66 legt grens euthanasie bij 75

Als het aan D66 ligt kan een oudere met een voltooid leven pas hulp bij zelfdoding krijgen als hij of zij 75 jaar oud is. Dat staat in een wetsvoorstel dat de partij begin volgend jaar zal indienen.
hartslagfotolia400.jpg
Foto: Fotolia400

Een speciaal opgeleide levenseindebegeleider zal kijken of de wens om uit het leven te stappen duurzaam, weloverwogen en zonder druk van buitenaf tot stand gekomen is. Die voert minstens twee gesprekken met een tussenpoos van twee maanden. Een tweede levenseindebegeleider zal daarna toetsen of voldaan is aan alle eisen. Een regionale toetsingscommissie controleert het dan achteraf, aldus D66 die het voorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra zondag in het televisieprogramma Nieuwsuur naar buiten bracht.

Leeftijdsgrens
‘Uiteraard is iedere leeftijdsgrens willekeurig, maar we gaan ervan uit dat ouderen door de ervaring van het lange leven dat achter hen ligt, in staat zijn om te bepalen of het leven voor hen nog levenswaardig is’, aldus Dijkstra.

Het kabinet meldde in oktober aan een dergelijk wetsvoorstel te willen gaan werken. Minister Edith Schippers van VWS noemde toen geen leeftijdsgrens, maar zei dat het voor ouderen bedoeld is. De VVD wil geen leeftijdsgrens.

Voltooid Leven
De christelijke partijen hebben al laten weten niet aan de wet Voltooid Leven te willen meewerken. Ze dreigen er een breekpunt van te maken bij de formatie na de verkiezingen van maart. Ook de SP is tegen. De commissie-Schnabel stelde eerder dat het onwenselijk is om de juridische mogelijkheden te verruimen voor hulp bij zelfdoding. De huidige euthanasiewet zou hiervoor voldoende mogelijkheden bieden. (ANP)

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.