Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Dagactiviteiten weg door indicaties

In het hele land stoppen zorgorganisaties met dagactiviteiten. Zorgverleners in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg kunnen de activiteiten niet in de lucht houden omdat nog maar weinig cliënten een indicatie voor groepsbegeleiding hebben na de grote herindicatieronde in de AWBZ. Gemeenten hebben niet altijd vervangende activiteiten geregeld in het kader van de Wmo.
Dagactiviteiten weg door indicaties

Zorgorganisatie De Zorgboog, die ouderenzorg aanbiedt in een aantal Brabantse gemeenten, heft op vier locaties de dagactiviteit op. Per 28 juni 2010 zal het aantal plekken waar de instelling intramurale voorzieningen heeft van negen gemeenten worden teruggebracht naar vijf. Het gaat om zowel activiteiten voor thuiswonende cliënten met dementie als activiteiten voor thuiswonende cliënten met lichamelijke problemen.

Herindicatie AWBZ

“Nu de herindicatieronde van de pakketmaatregelen in de AWBZ is afgerond en de overgangsperiode voor deze maatregel de komende maanden ten einde loopt, wordt duidelijk hoeveel mensen precies nog een indicatie hebben voor dagbegeleiding”, zegt hoofd

zorg Diana Rijntjes van De Zorgboog. “Bij ons is nu duidelijk geworden dat van de groep somatische cliënten dertig procent hun indicatie kwijt zijn geraakt en voor de groep licht dementerende ouderen zeventien procent geen recht meer hebben op dagactiviteiten.” In de maanden mei en juni bespreekt De Zorgboog met de thuiswonende cliënten die hun activiteit in de buurt hebben verloren hoe zij op een van de vijf locaties terecht kunnen komen waar De Zorgboog nog wel activiteiten ondersteunt. Het betreft ongeveer twintig cliënten.

Landelijk fenomeen

De Zorgboog is niet de enige organisatie die met dit probleem te maken heeft. “Het is een landelijk fenomeen”, zegt Rijntjes. “Bij de gehandicaptenzorg en ggz hebben ze al veel groepactiviteiten moeten stopzetten, maar omdat de V&V-sector later in deze bezuiniging aan de beurt kwam, zijn de effecten in deze sector ook later bekend geworden.” De gemeenten in de regio hebben nog geen vervangende activiteiten georganiseerd vanuit de Wmo, aldus Rijntjes. “De gemeente Helmond is een uitzondering met een eigen dagactiviteit voor ouderen. Bij de andere gemeenten is nog niets geregeld.”

Locaties sluiten

In de ggz is een bekend voorbeeld van de effecten van de herindicatieronde de sluiting van het dagactiviteitencentrum in Alkmaar van de GGZ Noord-Holland Noord. In de gehandicaptenzorg moest Talant eerder al drie logeerhuizen sluiten vanwege de pakketmaatregel. Woordvoerder Jaap Knoppert van brancheorganisatie ActiZ herkent het probleem van De Zorgboog. “We kunnen er nog geen getallen aan verbinden maar we horen van veel leden dat er inderdaad problemen zijn met deze vorm van zorg. Zorgaanbieders proberen er op verschillende manieren mee om te gaan. Je ziet veel organisaties die gaan samenwerken om de dagactiviteiten overeind te houden of andere creatieve oplossingen en je ziet inderdaad ook veel locaties sluiten.”/p>

Gemeenten

Over de rol van de gemeente zegt Knoppert: “Gemeenten moeten dit oppakken en dat gebeurt ook al in verschillende gevallen. Maar dat verschilt nog erg per gemeente.” Omdat de overgangsregeling voor de pakketmaatregel nog een aantal maanden duurt, hebben nog niet alle V&V-instellingen scherp hoeveel klanten hun indicatie voor de dagactiviteit gaan verliezen. Bestuurder Jan Joris Heling van Savant Zorg: “Op dit moment is het nog te pril voor ons om te zeggen wat de gevolgen zijn. Maar ik hoor wel verontrustende signalen van collega’s.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgorganisatie Talant sluit drie logeerhuizen

CIZ start actie pakketmaatregel AWBZ

Kamer wil stille overheveling AWBZ stoppen

Getouwtrek gemeenten en verzekeraars over AWBZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Niet alleen op het gebied van dagactiviteiten is de verschraling in de zorg zichtbaar.
    De premies moeten omhoog de kwalitiet moet geborgd, maar met minder te besteden per cliënt.Zorgaanbieders breken zich het hoofd over hoe ze zich maatschappelijk kunnen blijven verantwoorden.
    De dagverzorginsprojecten zijn voor de ouderen het toegsnsportaal tot de zorgaanbieder, naast de sociale component hebben deze projecten nog een andere belangrijke functie, namelijk het ontlasten van de mantelzorg of het vervangen van de mantelzorg. De overheid verwacht veel te veel van de mantelzorgers. Het lijkt welhaast een schande als je niet 24 uur per dag voor je naaste kunt zorgen omdat je ook nog toevallig werkt een gezin moet runnen en daarnaast nog wat tijd voor jezelf wilt hebben.
    Kortom het snijden in de dagverzorging, zal op de langere termijn veel meer gaan kosten dan dat de bezuiniging nu oplevert. Overbelaste mantelzorgers, eenzame clienten, gemis aan dagritme, toezicht bij voeding, begeleiding bij gezondheidsproblemen, toename van bezoek aan de huisarts enz.

  3. ik heb even flink over nagedacht van dat even een goede controle uitgevoerd moet worden en niet zomaar van de oudje’s uitgaan van wat zij vertellen er moet serieus over nagedacht worden of persoonlijk heen gaan en kijken hoe het met hen gaat en zo deze geldt ook voor GGZ mensen en GEHADICAPTEN je kan zomaar niks van hen afnemen moeten ze dan achter de geraniums gaan zitten en ze te laten piekeren dat kan toch niet denk eens even goed na en ben ook eens met de brief daar boven mij zij brengt het goed onder de aandacht duur betalen en geen onderneming voor de mens denk toch eens diep na heel diep zelfs of ga eens zelf daar eens mee in zee maar de mens mag niet opkomen er is al ellende genoeg en dan deze afnemen de dag aktiviteiten waar zijn wij mee bezig

  4. Vele malen werden deze indicatie`s via de telefoon afgenomen, ouderen hebben snel de neiging te zeggen dat het hen goed gaat en dat ze het allemaal wel redden maar dit is niet zo. De hele goede zorg en welzijn wordt in dit land om zeep geholpen, indiceren gaat niet met het afnemen van een kort gesprekje en helemaal niet door de telefoon. Mensen eten gratis op de dagopvang, laat ze daaraan meebetalen zodat meer mensen kunnen genieten van deze opvang zodat zij niet vereenzamen want daar gaat het om.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.