Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dagelijks sterft één patiënt aan ondervoeding in ziekenhuis en verpleeghuis

Eén op de vijf ziekenhuispatiënten en één op de vijf bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen is ondervoed. Dat schrijft onderzoeksbureau SEO economisch onderzoek op basis van onderzoek naar de daadwerkelijke maatschappelijke kosten van ondervoeding.
Dagelijks sterft één patiënt aan ondervoeding in ziekenhuis en verpleeghuis
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Uit het onderzoek, genaamd ‘Ondervoeding onderschat’, blijkt dat de totale maatschappelijk kosten van ondervoeding worden geschat op 1,8 miljard euro per jaar. SEO deed het onderzoek op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD). De kosten voor thuiswonenden personen zijn nog niet meegenomen in het onderzoek. Ziekte gerelateerde ondervoeding in Nederland leidt tot circa 400 doden per jaar. Dat betekent dat dagelijks minstens één patiënt overlijdt aan ondervoeding.

VWS

De resultaten van het onderzoek zijn op 9 september aangeboden aan het ministerie van VWS. In een eerste reactie laat Eeke van der Veen, voorzitter van de Stuurgroep ondervoeding weten: ‘het rapport laat zien dat ondervoeding nog steeds een heel groot probleem is – dat erkend wordt door VWS – maar nog steeds om een duurzame, gezamenlijke aanpak vraagt, zeker gezien de toenemende groep fragiele ouderen. De Stuurgroep heeft daar de afgelopen jaren een succesvolle start mee gemaakt, mede dankzij de gezamenlijke inspanningen van VWS en het zorgveld. Dat blijft ook voor de toekomst belangrijk.’

Medische voeding

Volgens de Stuurgroep ondervoeding (een multidisciplinaire expertgroep die zich inzet om vroege herkenning en een adequate behandeling van ondervoeding bij ziekte in te voeren in de gehele Nederlandse gezondheidszorg) is ondervoeding met goede zorg en de juiste aandacht goed te behandelen. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Het probleem is dat ziekte gerelateerde ondervoeding wordt onderschat door zorgprofessionals en de patiënten zelf. Voor de behandeling van ondervoeding kan een arts of diëtist medische voeding voorschrijven wanneer reguliere of aangepaste voeding niet voldoet.

Kosteneffectief

Het behandelen van ondervoeding met medische voeding is ook nog eens kosteneffectief. Het onderzoek van SEO wijst uit dat de sterfte bij ouderen, het aantal heropnames in het ziekenhuis van ondervoede zieke personen en het aantal complicaties afnemen na gebruik van medische voeding. Uit onderzoek blijkt dat verpleeghuizen gemiddeld 10.597 euro besteden per ondervoed persoon bij het tegengaan van ziekte-gerelateerde ondervoeding, zoals door maag- en darmziekten. Voor iedere euro die wordt gestoken in deze behandeling staan baten van 2 tot 4 euro als gevolg van minder sterfte en minder heropnames in het ziekenhuis van behandelde patiënten.

Aandacht

Albertine van Wolfswinkel, voorzitter van de VNFKD: ‘Dit onderzoek biedt een uitstekend inzicht in de omvang van de problematiek van ziekte gerelateerde ondervoeding en de daarmee gepaard gaande extra kosten voor de gezondheidszorg in Nederland. De noodzaak tot behandeling van ondervoeding vraagt continue aandacht en moet niet worden onderschat. Daarbij dient het gebruik van medische voeding onderdeel te zijn van een breed behandelplan.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.