Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Datalek bij OLVG door gestolen laptop

Redacteur Zorgvisie
Bij het OLVG in Amsterdam is een datalek vastgesteld. Een laptop met daarop patiëntgegevens is uit het ziekenhuis gestolen.
datalek_slot400.jpg

Dat meldt het OLVG in een persbericht. Op de laptop staat onder meer een bestand met adresgegevens en eventuele afspraken van patiënten op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde. Uitslagen van onderzoeken zijn er niet op te vinden en het is onmogelijk om vanaf deze laptop in het epd terecht te komen, laat het OLVG weten. ‘De gestolen laptop is een zogenaamde noodcomputer. Deze laptops staan op verschillende afdelingen en hebben een back-up van bepaalde patiëntgegevens. Als het epd om welke reden dan ook onverhoopt uitvalt, kunnen onze medewerkers toch bij bepaalde gegevens door dergelijke noodcomputers te gebruiken.’

De inloggegevens van de computer lagen in de buurt, schrijft het ziekenhuis, hoewel dat in strijd is met het beleid. Daarom wordt er rekening mee gehouden dat ook deze gegevens zijn gestolen. De patiënten van wie de gegevens op de laptop stonden, zijn op de hoogte gebracht, meldt het OLVG. Daarnaast is de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht en is er aangifte gedaan bij de politie.  

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.