Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jonge: ‘Vernieuwing jeugdhulp onvoldoende geslaagd’

Redacteur Zorgvisie
De vernieuwing van de jeugdhulp is sinds de decentralisatie onvoldoende van de grond gekomen. Daarom richt het nieuwe kabinet zich op de transformatie, de inhoudelijke vernieuwing, van deze zorg. Hiervoor is 54 miljoen euro vrijgemaakt.
Hugo de Jonge jeugdzorg wmo sociaal domein gemeenten
Foto: VWS

Dat schrijft minister Hugo de Jonge van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Waar de afgelopen jaren de transitie van de jeugdhulp centraal stond, wil De Jonge zich dus meer richten op de transformatie van deze zorg. Want hoewel er volgens de minister op veel plekken in het land door gemeenten en zorgaanbieders initiatieven zijn gestart om de jeugdhulp te vernieuwen, is de vernieuwing op de volle breedte nog niet voldoende van de grond gekomen. ‘Daarom stellen wij deze kabinetsperiode de transformatie (inhoudelijke vernieuwing) van de jeugdhulp centraal. Met aandacht voor (integrale) zorg dicht bij het kind zodat ieder kind mee kan doen in onze samenleving.’

Samenwerken voor vernieuwing

Om dat te kunnen doen, vindt De Jonge samenwerking belangrijk. Niet alleen binnen de zorg moet er meer worden samengewerkt aan vernieuwing, de zorg moet ook gaan samenwerken met onderwijs en justitie. Daarbij wil de minister bijvoorbeeld dat er al voordat een kind geboren wordt gesprekken worden aangegaan met ouders, zodat er niet alleen medische zorg wordt geleverd, maar ook ondersteuning.

Extra middelen voor vernieuwing jeugdhulp

Het kabinet heeft 54 miljoen euro vrijgemaakt voor de transformatie van de jeugdhulp, blijkt uit de brief van De Jonge. Over hoe deze extra middelen moeten worden besteed gaat de minister nog in gesprek met gemeenten en de jeugdsector. Daarbij wordt ook gelijk onderzocht wat de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) nog kan doen nu de focus wordt verlegd naar de transformatie. De minister meldt dat de TAJ in elk geval nog tot 2019 zal blijven bestaan, zij het in aangepaste vorm.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.