Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De KNMG herhaalt: ‘Eerst regionaal EPD’

Mario Gibbels
Artsenorganisatie KNMG herhaalt nog maar eens hun EPD-standpunt van afgelopen april: ‘Begin bij de regionale uitwisseling.’

De Eerste Kamer behandelt op dit moment (reces niet inbegrepen) het wetsvoorstel voor de Kaderwet EPD. De KNMG heeft eind april al een brief gestuurd met de bezwaren en zegt nu daar nog steeds achter te staan.

Bij monde van directeur Beleid en Advies Lode Wigersma en beleidsmedewerker Sjaak Nouwt: “De KNMG vindt dat patiëntgegevens op een betrouwbare en veilige manier moeten kunnen worden uitgewisseld tussen hulpverleners onderling, om de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg te verbeteren. De nadruk zou daarbij echter wel veel meer op de regionale uitwisseling van patiëntgegevens moeten liggen dan op de landelijke uitwisseling.”

“De landelijke uitwisseling van gegevens is veel minder relevant dan de uitwisseling in de regio, omdat ze veel minder voorkomt en eigenlijk alleen belangrijk is voor hulp in noodsituaties en hulp buiten de regio waar de patiënt woont.”

“De verdere ontwikkeling en beveiliging van die lokale en regionale gegevensuitwisseling als eerste en met kracht ter hand moet worden genomen. Uiteindelijk zullen deze regionale systemen, als zij goed functioneren, aangesloten moeten worden op een goed beveiligde landelijke infrastructuur, waarlangs dan bepaalde, essentiële patiëntgegevens (zoals over medicatie en belangrijke ziekten) landelijk ingezien kunnen worden.” (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.