Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De risico’s van de iPad

Annelies Vermeulen
Het gelijktijdig gebruik van veel iPads kan in een ziekenhuis problemen opleveren voor een ICT-afdeling. Dat meldt www.fiercemobilehealthcare.com. Het levert onder meer problemen met support en beveiliging op.
De risico's van de iPad

Eerst moet het ziekenhuis kijken aan wie de iPads uitgedeeld worden. Het beste is om ze te verstrekken aan zorgmedewerkers die doorgaans veel informatie opzoeken op het internet. iPads moeten niet verstrekt worden aan gebruikers die lange rapporten schrijven op de iPad. Zij versturen grote bestanden, wat problemen oplevert bij de beveiliging. Zo moet het mogelijk zijn om de bestanden op de iPads op afstand te verwijderen als de iPad kwijt is, wat nogal lastig kan zijn.

Privé-gebruik

Ook is het volgens www.fiercemobilehealthcare.com gevaarlijk als zorgmedewerkers de iPad zowel privé als zakelijk gebruiken. Daarom is het aan te raden om de iPad vanuit het ziekenhuis te geven in plaats van de persoonlijke iPads van medewerkers op het netwerk toe te laten.

Support

Ook hebben iPads veel helpdesksupport nodig. Na de eerste weken, als mensen echt met het apparaat gaan werken, komen ze met al hun vragen bij de helpdesk. Ook moeten alle iPads de juiste instellingen krijgen voor het beveiligde netwerk van het ziekenhuis. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

St. Antonius Ziekenhuis stelt iPads voor patiënten beschikbaar

Verpleegkundigen Schiedam gebruiken iPad

Radiologen willen iPad voor MRI’s

3 REACTIES

  1. Laten we niet aan het feit voorbij gaan waarom een iPad wordt gepositioneerd binnen de zorg. Vaak is dit vanwege de toenemende wens voor mobiliteit van de arts. Hoeveel omgevingen klagen niet dat de aanlogtijden veel te lang zijn zodat er minder tijd aan het zorgproces kan worden gespendeert. Natuurlijk zijn er vele mogelijkheden om mobiliteit te bevorderen door de inzet van C.O.W.’s bedside terminals, slate Pc’s etc.. maar hoeveel draagvlak kun je genereren door de arts of specialist te laten werken met een iPad. Niet als vervanger van een normale computer, om als digital naslagwerk te gebruiken? Door gebruik te maken van technische oplossingen zoals server based computing of VDI worden veel problemen rondom beveiliging en data opslag eenvoudig verholpen.

  2. Lees alle reacties
  3. Een betere strekking van dit artikel, als vertaling van het origineel van FierceMobileHealthcare, is dan ook gewoon: sta geen iPads toe als vervanger voor een normale computer.
    Tenzij je vooraf de gehele werkprocessen erop aanpast, waarbij je alles (van data-opslag, beveiliging, privégebruik, et cetera) meeneemt in je besluitvorming en ontwerp. Pas dan is het gebruik van iPad’s veilig en ook daadwerkelijk nuttig voor iedereen.
    In mijn ogen is het gebruik van een iPad anders niets meer dan een gimmick (wel een erg leuke overigens).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.