Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De roerige achterban

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Een groep dissidenten dwingt branchevereniging ActiZ tot vernieuwing. De onvrede is aangewakkerd door een in hun ogen belabberd onderhandelingsresultaat over de cao-vvt. Niet uitbetaalde ORT van de afgelopen vijf jaar moet in één keer worden afgerekend.
bassant.jpg

ActiZ neemt de dissidenten zeer serieus. Er zijn bijeenkomsten van start gegaan waarop wordt gebrainstormd over noodzakelijke aanpassingen. Saillant detail is de rol van bestuursvoorzitter Eelco Damen van Cordaan. Hij heeft de kat de bel aangebonden. Dat deed hij eerder ook binnen de NVZD Vereniging van bestuurders in de zorg. Ook daar was de belangenbehartiger gedwongen zichzelf opnieuw uit te vinden. En ook daar moest een directeur het veld ruimen. Bij ActiZ is de vraag nu of voorzitter Guus van Montfort aanblijft als het oproer is geluwd. Het bestuur heeft ingegrepen maar toen was het vertrouwen van het ministerie in ActiZ al verloren gegaan door te weigeren kwaliteitsinformatie te leveren aan de Inspectie. 

Wortseling met achterban
Probleem van een brancheorganisatie als ActiZ is dat de interne overlegstructuur niet meer van deze tijd is. Het is lastig om de leden mee te nemen in beleidsdiscussies en bij het ontwikkelen van visie. Ook lopen de belangen van de leden uiteen. Wijkzorg is nu eenmaal iets heel anders dan verpleeghuiszorg. Terwijl de langdurige zorg ingrijpend op de schop is gegaan, is ActiZ een generieke belangenbehartiger gebleven.
Ook andere brancheorganisaties worstelen van tijd tot tijd met de haar meerwaarde blijven bewijzen tegenover de leden van de STZ. En Zorgverzekeraars Nederland moet zorgen dat de kleinere zorgverzekeraars niet ondersneeuwen als de vier grote verzekeraars plannen bedenken. En dan is er nog de tijdgeest. Organisaties en individuen voelen zich minder verbonden met de traditionele partijen die hun belangen behartigen. Ze zijn kritischer geworden. Het fenomeen brancheorganisatie met een groot bureau heeft misschien zijn langste tijd gehad. Verder zal het pijn doen dat Hugo Borst en Carin Gaemers in korte tijd meer voor elkaar hebben gekregen dan de brancheorganisatie van de ouderenzorg in een heel jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.