Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Sionsberg staakt geboortezorg

De klinische geboortezorg in De Sionsberg wordt vanaf 1 augustus 2012 afgebouwd. Dat schrijft bestuursvoorzitter Johan Wagenaar van Pasana Zorggroep/ De Sionsberg.
De Sionsberg staakt geboortezorg

Wagenaar zegt dat de geboortezorg in De Sionsberg in geen enkele vorm te handhaven is omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ) daar ook na lang onderhandelen niets van willen weten. ‘Dan rest dus niets anders dan te besluiten daarmee te stoppen ook al wordt dat het bestuur van De Sionsberg niet door iedereen in dank afgenomen’, schrijft Wagenaar op de site van Zorggroep Pasana. ‘Naast het argument, dat een zodanige voorziening, die ook verlieslatend blijft in een dunbevolkte regio, niet in stand kan blijven als de belangrijkste stakeholders (IGZ en DFZ) dat niet willen steunen, geldt ook in toenemende mate een ander argument. In toenemende mate krijgen professionals het gevoel meer dan kritisch te worden gevolgd. Iedere, ook reguliere complicatie, dreigt dan als bewijs te dienen dat deze zorg in Dokkum onverantwoord is.’

Irritatie

Wagenaar uit niet alleen irritatie over het ‘kritisch volgen’ van medische professionals door de IGZ, ook de uitlatingen in de pers door IGZ en DFZ neemt Wagenaar hen niet in dank af. ‘Dat de IGZ reageert dat het bestuur van De Sionsberg zich niet gehouden zou hebben aan de opdracht van de IGZ ligt in het verlengde van de bewering dat met “het geboortecentrum” bedoeld zou zijn een eerste lijns geboortecentrum. Zo’n centrum hebben wij als werkgroep verworpen omdat dat onveilig is.’

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor het alternatief ligt wat Wagenaar betreft bij DFZ. ‘Eerder heb ik in interviews gewezen op de uiteenlopende verantwoordelijkheden van zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De regie en eindverantwoordelijke zorgplicht ligt bij de verzekeraar. Wel zullen wij onze medeverantwoordelijkheid serieus nemen en naar vermogen bijdragen aan enig alternatief en ook zorg dragen voor goede samenwerking en overdracht van zorg aan anderen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Meer dode baby’s als Sionsberg geboortezorg afstoot’

Verlies geboortezorg bedreigt fusie Sionsberg

Sionsberg en Nij Smellinghe willen fuseren

Krappel weg bij ziekenhuis De Sionsberg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.