Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Zorggroep verwelkomt alfahulpen

In een periode dat veel huishoudelijke hulpen hun vaste baan verliezen, breken De Zorggroep uit Venlo en Alphatrots een lans voor de inzet van alfahulpen. ‘Via Alphatrots bieden we alfahulpen een eerlijk uurloon en waarborgen we hun arbeidsrechten. Door de samenwerking met Alphatrots bieden we thuishulpen weer perspectief.’
De Zorggroep verwelkomt alfahulpen
Foto: ANP Koen Suyk

Gisteren deden bestuurders van landelijke thuiszorgaanbieders Stichting Vérian, Tzorg, Zorgkompas en TSN nog een dringend beroep op staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om in te grijpen in de huishoudelijke hulp.  Grote vrees van deze instellingen is dat thuishulpen allen nog als alfahulp aan de slag kunnen.

Alfahulpconstructie

De Limburgse zorgorganisatie deelt de vrees voor de ‘alfahulpconstructie’ niet. Tot eind 2014 kregen alphahulpen via De Zorggroep klanten toegewezen voor het verrichten van huishoudelijke hulp. Alfahulpen waren niet in loondienst van De Zorggroep maar in loondienst van de klant zelf. De Zorggroep regelde namens de klant de betalingen en zorgde voor vervanging bij ziekte en vakantie. Sinds de invoering van de Wmo is de ondersteuning vanuit De Zorggroep aan alfahulpen vervallen en kunnen klanten zelf ook geen beroep meer doen op De Zorggroep. Daardoor dreigen medewerkers hun baan te verliezen maar kunnen zij vervolgens wel  als alfahulp aan het werk bij dezelfde klant. Door de samenwerking tussen De Zorggroep en Alphatrots kan deze hulpen weer perspectief worden geboden.

Vrijwillige verzekering

‘Als belangenbehartiger regelt de landelijk opererende Stichting Alphatrots de inzet van alphahulpen bij particuliere klanten en klanten met een persoonsgebonden budget’, schrijft De Zorggroep in een persbericht. ‘Ook ziet de stichting toe op naleving van de wettelijke rechten en het betalen van een uurloon waarmee een vrijwillige verzekering voor arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid kan worden ingekocht. Alphatrots is in een aantal Limburgse gemeenten al een goede bekende. Via de coöperatie Mensen in de buurt hebben hulpen en klanten daar gezamenlijk al alle zeggenschap. Eventuele resultaten van die coöperatie komen de hulpen zelf weer ten goede.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.