Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Decentralisatie pas na 2015 succesvol’

Mark van Dorresteijn
Zorgprofessionals denken dat de overheveling zorghervorming pas na 2015 succesvol wordt. Volgens hen is er nog te veel werk te doen. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen en zorg.
‘Decentralisatie pas na 2015 succesvol’
Foto: ANP Roos Koole

Het duurt nog een krappe maand tot 2015, het jaar van de zorghervorming. Om een beeld te krijgen hoe de wonen en zorg lokaal geregeld is, zijn 130 professionals bij gemeenten, corporaties en zorgaanbieders gevraagd om hun mening over de transitie.

Vertrouwen nihil

Van de ondervraagden denkt slechts 8 procent dat de zorghervorming direct een succes zal zijn. Ruim de helft maakt zich zorgen over de kwaliteit van zorg en dienstverlening. 37 procent denkt dat er minstens nog een extra jaar nodig is om de hervorming te laten slagen. Daarnaast blijkt dat in 27 procent van de gevallen de lokale samenwerking nog niet is omgezet in concreet beleid. Bij de helft is het slechts gedeeltelijk omgezet in beleid. De ondervraagden vinden verder dat gemeenten langdurige afspraken moeten maken met zorgaanbieders. De gemeenten maken bovendien onvoldoende gebruik van de kennis van corporaties en zorgaanbieders.

Verbeterpunten

Om de transitie te laten slagen, zijn er een aantal verbeteringen nodig volgens de deelnemers van het onderzoek. Zij vinden onder andere dat het inzicht in wensen en behoefte van de klant moet verbeteren, er moeten afspraken komen over vergoeding van woningaanpassingen en het integraal werken via wijkteams schiet vooralsnog tekort. Door de sluiting van de verzorgingshuizen zijn straks onvoldoende betaalbare alternatieven beschikbaar voor de doelgroep, voorziet driekwart van de respondenten. Professionals vinden het niet vanzelfsprekend dat de gemeente regelt dat er voldoende geschikte  woningen zijn. Een meerderheid beschouwt dit als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.