Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Deel Wmo-cliënten gaat naar Wlz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Gemeenten krijgen minder budget voor de Wmo, omdat ongeveer 14.000 mensen een herindicatie hebben gekregen voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De bijstelling van het bedrag per gemeente wordt in de meicirculaire 2015 verwerkt.
Deel Wmo-cliënten gaat naar Wlz
Foto: ANP

De 14.000 mensen zijn cliënten met een extramurale AWBZ-indicatie die op grond van hun grote zorgvraag en behoefte aan 24 uurs- toezicht vallen onder de toegangscriteria van de Wlz. Voor deze groep zogeheten ‘Wlz-indiceerbaren’ heeft staatssecretaris Martin van Rijn een overgangsrecht gecreëerd op verzoek van de Tweede Kamer. Het gaat zowel om jeugdigen als volwassenen. Er zijn relatief veel mensen met een persoonsgebonden budget bij.

Minder Wmo-budget

Gemeenten hebben voor deze groep vaak al wel zorg gecontracteerd. Mogelijk kunnen ze hun volumeafspraken niet nakomen nu deze cliënten onder de Wlz vallen. In dat geval moeten de contracten worden opengebroken, zo heeft Van Rijn bepaald. De afname van het aantal cliënten voor het Wmo-domein leidt tot een correctie van het Wmo-budget. De bijstelling van het bedrag per gemeente wordt in de meicirculaire 2015 verwerkt.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Onze staatssecretaris Van Rijn wakkert de speelbal aan van de chaos in de Langdurige zorg en de WMO. Welke gemeente? en Welke zorgaanbieder kunnen hun organisatie nog aansturen met half gebakken beleid, veel omissies en veel herstelwerk. Niet te volgen en Wie is de dupe U raadt het al ”de client’ de zorgafnemer die hiervan 7×24 van afhankelijk is!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.