Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deloitte: WMO-tarief inderdaad te laag

Thuiszorginstellingen kunnen alleen financieel overeind blijven als gemeenten de prijs voor thuiszorg verhogen. Dat heeft het accountants- en adviesbureau Deloitte Consulting berekend, meldt het dagblad Trouw.

Veel gemeenten betalen sinds januari inderdaad minder dan de kostprijs voor de thuiszorg. De klacht van de sector daarover is dus terecht, zegt consultant Karina Kuperus van Deloitte in dagblad Trouw.

Hoofd boven water

Zelfs instellingen die de bedrijfskosten tot het absolute minimum terugbrengen, komen financieel niet uit met de lage vergoeding (tussen de 14 en 15.50 per uur) die veel gemeenten nu geven. In de meeste gemeenten zouden de tarieven voor alfahulp 2,5 tot 7,5 procent moeten stijgen, zodat de instellingen het hoofd boven water kunnen houden, aldus Kuperus in het dagblad.

Zelf veroorzaakt

De consultant adviseert het ministerie van VWS, gemeenten en thuiszorginstellingen bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Volgens haar hebben thuiszorginstellingen de situatie overigens zelf mede veroorzaakt. “Veel thuiszorginstellingen wilden hun marktaandeel niet kwijtraken en zijn daarom zelf op de laagste prijs gaan zitten, zich niet realiserend dat ze zich financieel niet konden veroorloven. Aan de andere kant hebben veel gemeenten ook te gemakkelijk de prijs fors verlaagd.”

Forse verschuiving

Dit probleem is versterkt, zegt Kuperus, omdat vorig jaar ook niet is voorzien dat er zo’n forse verschuiving van de vraag naar de goedkope alfahulp zou plaatsvinden. Was er vorig jaar nog voor 80 procent vraag naar thuiszorgmedewerkers en 20 procent naar alfahulpen, inmiddels is dat precies omgekeerd. Kuperus: “Gemeenten spraken daar wel over, maar we rekenden op fifty-fifty.”

Openbaar vervoer

De thuiszorg zit nu, zegt Kuperus, in eenzelfde situatie als het openbaar vervoer en de energiebedrijven enkele jaren geleden. Die moesten toen ook commercieel worden en via aanbestedingen hun diensten aanbieden. “Daar zie je nu dat niet meer alleen prijs, maar ook op kwaliteit wordt gekozen. Dat zal in de thuiszorg ook gaan gebeuren. Als gemeenten nu maar bereid zijn met de thuiszorg om de tafel te gaan zitten om naar een oplossing te zoeken.” (Trouw)

Lees ook:

Z-org: ‘Ontslaggolf dreigt bij thuiszorg’

Meavita kondigt patiëntenstop aan

Websites:

Deloitte

Trouw

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.