Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementie voornaamste doodsoorzaak

Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert dat de sterfte aan hartinfarcten daalt, en die aan dementie juist toeneemt.
Dementie voornaamste doodsoorzaak
Foto: ANP Robin van Lonkhuijsen

In 2014 stierven in Nederland 5300 mensen aan een hartinfarct. Dat zijn 400 sterfgevallen minder dan het jaar ervoor, zo laten de cijfers van het CBS zien. De sterfte aan hartinfarcten neemt al sinds de jaren zeventig af, dankzij preventiemaatregelen en vooruitgang in de behandeling.

Doodsoorzaak no. 1

Dementie was voor 2014 met 12.500 sterfgevallen de grootste doodsoorzaak in Nederland, signaleert het CBS. De sterfte aan dementie is met dit aantal niet alleen groter dan de sterfte aan hartinfarcten, maar ook dan de sterfte aan longkanker. Longkanker is de kankersoort waaraan de meeste mensen doodgingen in 2014, zowel mannen als vrouwen. Aan deze vorm van kanker stierven  in 2014 meer dan 10.000 mensen.

Registratie

De cijfers over doodsoorzaken van het CBS kennen hun beperkingen. Artsen mogen op het B-formulier bijvoorbeeld slechts één ziekte aanwijzen als onderliggende doodsoorzaak. Bij hoogbejaarden of mensen met een waslijst aan kwalen valt dat niet mee. Overigens is in november vorig jaar Jan Kardaun benoemd als bijzonder hoogleraar registratie en statistiek van doodsoorzaken aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zoekt naar alternatieven die recht doen aan de nieuwe realiteit van het sterven. Deze week presenteerde het ministerie van VWS een groot aanvalsplan voor de herkenning van dementie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.