Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Dementie vaak te voorkomen met levensstijl’

Mark van Dorresteijn
In ongeveer een derde van de gevallen is dementie te voorkomen door niet te roken, diabetes te vermijden en te zorgen dat de bloeddruk niet te hoog wordt. Vooral de bloeddruk is belangrijk om op peil te houden bij het voorkomen van dementie. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam presenteren dinsdag op de Alzheimer Association Conference in Washington onderzoek waaruit dit blijkt.
‘Dementie vaak te voorkomen met levensstijl’

De onderzoekers gebruikten gegevens van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO), een groot bevolkingsonderzoek onder bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord van 45 jaar en ouder dat dit jaar 25 jaar loopt. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Medicine.

Reservecapaciteit

In die 25 jaar is er veel veranderd op het gebied van risicofactoren voor dementie. Vroeger speelden roken en een lage opleiding een grote rol, nu is dat dus de bloeddruk en een lage opleiding, aldus onderzoeker Arfan Ikram. Hoger opgeleiden hebben volgens hem meer reservecapaciteit om de gevolgen van de ziekte op te vangen. Ook speelt diabetes nog steeds een rol. ‘Dit betekent dat er meer ruimte is om dementie te voorkomen.’

Roken en cholesterol

De onderzoekers zijn blij dat roken en cholesterol geen grote rol meer spelen. ‘Die vinden we niet meer terug in ons onderzoek. Vijfentwintig jaar geleden rookte 30 procent van de deelnemers, nu nog maar 10 procent. Daarnaast slikken de deelnemers die later met het onderzoek zijn begonnen meer cholesterolverlagers dan de mensen die tien jaar eerder hun leeftijd hadden. Dit bewijst dat dementie te voorkomen is door de leefstijl aan te passen’, aldus Ikram.

Reactie Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland noemt de uitkomsten van het onderzoek goed nieuws en beloftevol. ‘De komende tien jaar zitten er nog geen medicijnen aan te komen om dementie te behandelen. Dus het is goed nieuws dat we met concrete daden zoals niet roken en gezond leven, de ziekte kunnen helpen voorkomen’, zegt Marco Blom, adjunct-directeur en manager wetenschappelijk onderzoek van Alzheimer Nederland. Hij hoopt dat de overheid meer gaat inzetten op preventie en voorlichting. ‘Maar mensen moeten natuurlijk zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen.’ (bron: ANP)

1 REACTIE

  1. de kop en de berichtgeving over dit onderzoek lijkt in eerste instantie heel hoopvol. pas bij langer luisteren, of doorlezen, dringt door dat feitelijk alleen bevestigd is, dat dementie deels het resultaat is van de levensstijl in het voorafgaande leven. en dat in die levensstijl tal van mogelijkheden zitten voor effectieve preventie (ten dele, ik weet het).
    maar effectieve preventie is een van de meest problematische aspecten van de zorg voor onze gezondheid. 
    enerzijds, omdat de meesten van ons als we jong zijn niet of nauwelijks bezig zijn met onze levensverwachting. en mede daardoor weinig gevoelig voor informatie hoe we onze gezondheid op langere termijn kunnen (proberen te) borgen. tabak, alcohol, etc, de voorbeelden zijn legio.
    anderzijds, omdat we juist in onze jonge jaren geneigd zijn tot experimenten (dat mooie eufemisme voor risico nemen) en gevoelig voor verlokkende informatie. en de (genotmiddelen)industrie levert die informatie in overvloed. nog los vn het gegeven, dat ook die industrie soms pas na jaren de negatieve effecten van haar producten ziet (en nog later erkent).
    de kop boven dit onderzoek had dan ook moeten luiden: ‘dementie had met andere levensstijl vaak voorkomen kunnen worden’. maar wie wil zo’n artikel nou lezen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.