Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dementiezorg thuis omgeven door onzekerheden

De zorg voor dementiepatiënten thuis is omgeven door knelpunten en risico’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de netwerken van zorg- en welzijnsinstanties rondom demente cliënten. Volgens de Inspectie is de samenwerking van die partijen veelbelovend, maar is er onduidelijkheid over regels en financiering.
Dementiezorg thuis omgeven door onzekerheden

Er zijn in Nederland 85 netwerken voor zorg aan thuiswonende mensen met dementie. Die netwerken bestaan uit zorgverleners en zorginstellingen zoals huisartsen, thuiszorg, GGZ, intramurale ouderenzorg, ziekenhuizen en ook gemeenten, maatschappelijke ondersteuning en vrijwilligersorganisaties. Het is volgens de IGZ onzeker of de netwerken kunnen blijven bestaan. Dit komt onder andere door onduidelijkheid over financiën en regelgeving. De inspectie maakt zich naast de continuïteit van de netwerken ook zorgen over mogelijke verwaarlozing van mensen met dementie zonder sociaal netwerk en over medicatieveiligheid.

Zorgmijders
Een belangrijk ontwikkelpunt is het actief en vroeg signaleren van zorgmijders. Mensen met dementie die geen sociaal netwerk hebben, zijn nog onvoldoende in beeld bij de netwerken. Ook vindt de inspectie het ongewenst dat soms meerdere hulpverleners de rol van casemanager vervullen. Daardoor is het onduidelijk wie, wanneer en op welke wijze deze rol vervult. Verder blijkt dat de zorgplannen nog niet genoeg ontwikkeld zijn en dat er vaak geen actueel medicatieoverzicht in is opgenomen. De inspectie vindt het ongewenst dat de informatie uit de zorgplannen niet bij iedere zorgverlener bekend is. Vooral het onvoldoende actueel houden van het medicatieoverzicht levert risico’s op voor de patiënt.

Verplichte audit
In het rapport roept de Inspectie de netwerken op om ten minste iedere twee jaar hun zorgkwaliteit te laten toetsen door een onafhankelijk auditeur. In de tweede helft van 2014 gaat de IGZ na of de netwerken de gevraagde audits hebben uitgevoerd en tot welke verbeteringen dit heeft geleid. Als blijkt dat de verbeteringen onvoldoende zijn, dan zal de inspectie maatregelen nemen. Lees hier het rapport.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hoe kun je nu een dementerende THUIS houden. Die moet 24 uur toezicht hebben.
    Ik woon in een flat en we zijn al een keer gigantisch goed weggekomen omdat een aankomende dementerende (bij de familie nog nauwelijks bekend) de zaak in de fik zette.
    Ik schrijf een aangetekende brief naar de gemeente dat ik met een claim kom als men onverantwoord een dementerende terugzet naar de thuissituatie.
    Ik hoef toch gvd niet te bloeden voor het feit dat een bovenlaag zich gruwelijk wil verrijken en daarom dementerenden niet opneemt in een verpleegtehuis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.