Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diakonessenhuis betreurt verlenging verscherpt toezicht

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn blijft nog zes maanden onder verscherpt toezicht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat het ziekenhuis niet voldoende leert van calamiteiten. Volgens de raad van bestuur geeft de IGZ met de verlenging het verkeerde signaal af.
Diakonessenhuis betreurt verlenging verscherpt toezicht

Het Diakonessenhuis boekt volgens de IGZ wel vooruitgang, zoals de inzet van een cultuurverandering, maar op een aantal onderdelen is die onvoldoende. Het gaat om de randvoorwaarden voor verantwoorde zorg op de locatie Zeist en de implementatie van de nieuwe calamiteitenprocedure.

Zeist blijft achter

Tijdens het verscherpte toezicht heeft de IGZ verbetermaatregelen gevraagd op locatie Zeist met betrekking tot de organisatie van zorg. De IGZ vraagt een beleidsplan met daarin opgenomen de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg gerelateerd aan de mogelijkheden en voorzieningen van het Diakonessenhuis locatie Zeist.

Calamiteitenonderzoek

Daarnaast constateert de IGZ dat het ziekenhuis niet in staat was om op tijd een procedure te implementeren om te leren van ongewenste uitkomsten van zorg. Inmiddels is deze procedure er wel, maar de inspectie heeft nog niet kunnen controleren of de uitvoering van de calamiteitenprocedure daadwerkelijk is verbeterd. Daarnaast heeft het ziekenhuis pas in april een nieuw team ingesteld voor het doen van onderzoek naar calamiteiten. De IGZ heeft dit team nog niet kunnen toetsen.

Verlenging verscherpt toezicht

De verlenging van het verscherpt toezicht betekent dat de inspectie (onaangekondigde) inspectiebezoeken aan het ziekenhuis blijft brengen en de voortgang blijft volgen met onder andere gesprekken met medewerkers op de werkvloer. Het verscherpt toezicht wordt direct opgeheven als de inspectie vaststelt dat de implementatie van de calamiteitenprocedure en de te nemen verbeteringen op de locatie Zeist zijn gerealiseerd.

Raad van bestuur

De raad van bestuur betreurt de verlenging van het verscherpte toezicht. Interim-bestuurder Arie van Alphen schrijft in een reactie, opgenomen in het IGZ-rapport, dat er al veel vooruitgang is geboekt en dat de veiligheid van zorg is geborgd. Geïntensiveerd toezicht zou in zijn optiek voldoende zijn. Verlenging van het verscherpt toezicht voegt niets toe, maar geeft wel het verkeerde signaal af. Patiënten zullen concluderen dat het Diakonessenhuis nog steeds een onvoldoende scoort en medewerkers krijgen de boodschap dat al hun inspanningen nog onvoldoende zijn. Met de verlenging zegt de IGZ ook dat er onvoldoende vertrouwen is in de raad van bestuur, stelt Van Alphen. De vraag rijst wat de raad van bestuur anders, meer of beter had moeten doen, schrijft Van Alphen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.