Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directeur NPCF vindt zichzelf niet partijdig: ‘We hebben de schijn tegen’

Mario Gibbels
Vertrekkend directeur van de NPCF, Atie Schipaanboord, verdedigt zich in een interview met Zorgvisie tegen de beschuldigingen van partijdigheid. “Wij zijn al jaren voorstander van het EPD.”

Zorgvisie-journalist Bart Kiers heeft het met Schipaanboord over het verwijt, onder andere in dagblad Trouw, dat zij met haar NPCF de ‘lange arm van minister Klink’ is. “Onzin. Wij pleiten al jaren voor een digitale patiëntendossier waar patiënten vrij toegang toe hebben. Moet je dan om je onafhankelijkheid aan te tonen opeens kritisch zijn over het EPD?” Dat de NPCF in haar strijd voor het EPD financieel gesteund wordt door het ministerie van VWS is een heikel punt. Schipaanboord stelt dat de subsidierelatie met VWS geen invloed heeft op het beleid van de NPCF. De interviewer wijst er op dat het dan raar is dat de NPCF toch streeft naar onafhankelijke financiering. Dat is dan toch niet nodig? Schipaanboord is er kort over: “Onafhankelijke financiering is nodig omdat we de schijn tegen hebben.”

Schijn teken

Het EPD zelf heeft ook de schijn tegen. Dat is volgens Schipaanboord de schuld van de media. “Er is in de media een verkeerd beeld ontstaan over het EPD. Het zou een databank zijn waarin hackers vrij spel hebben om vertrouwelijke informatie te bemachtigen. Dat is echt onzin. Het is een systeem van gegevensuitwisseling. De informatie blijft bij de hulpverleners.” Als ze er op gewezen wordt dat het verzet het grootst is bij artsen en specialisten, die juist precies weten hoe de vork in de steel steekt, stelt Schipaanboord: “Een deel van de artsen is erop tegen dat patiënten en collega’s kunnen meekijken in hun dossiers. Ze willen niet op de vingers gekeken worden.” (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.