Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directeuren Alliade goochelen met zorggeld

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Twee directeuren van thuiszorgaanbieder Alliade geven namens de zorginstelling voor miljoenen euro’s opdrachten aan bedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn.
Alliade.logo.2.jpg

Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Alliade
Alliade zegt dat alle transacties legaal zijn en dat al het verdiende geld weer ten goede komt van de zorg.‘De opbrengsten zijn direct ten goede gekomen aan de zorg die onze dochterorganisaties leveren. Dat heeft de afgelopen jaren goed gewerkt. Daarbij hebben we altijd het belang van de cliënten voorop gesteld.’ 

Zorggroep
Alliade is een landelijk opererende zorggroep, gevestigd in Heerenveen. Deze biedt thuiszorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg. De zorggroep heeft 7000 cliënten en 350 miljoen euro omzet per jaar. De directeur en de inmiddels ex-directeur van Alliade hebben volgens RTL naast hun directeursfunctie een serie zorgbedrijven in eigendom, opererend onder de holding Freya Groep. Ze hebben verschillende onderaannemingsconstructies opgezet tussen Alliade en bedrijven uit de Freya Groep. 

Thuiszorg
De directeuren brengen volgens RTL bijvoorbeeld  thuiszorgcliënten van Alliade onder bij de thuiszorgtak van hun eigen Freya Groep. Via deze constructie vloeien jaarlijks tonnen omzet weg naar de directeuren, oplopend tot 730.000 euro in 2014. Geraadpleegde accountants en andere deskundigen laten aan RTL weten dat er volgens hen sprake is van verboden belangenverstrengeling.

Bezuinigingen
Alliade laat weten dat de opgezette constructies legaal zijn en dat de zorggroep zich extern heeft laten adviseren.  Sterker nog: een efficiëntere werkwijze is volgens Alliade hard nodig om als organisatie te kunnen overleven nu er zoveel wordt bezuinigd in de zorg. Daarom heeft Alliade naar eigen zeggen in 2008 besloten het bedrijf Zorgkompas over te nemen en de eigenaren, ‘succesvolle ondernemers’ ingelijfd als directeuren van Alliade. De directeuren blijven in elk geval tot 2017 aan.  

Raad van toezicht
De raad van toezicht zegt achter het beleid van Alliade te staan. Zij zijn tijdig geïnformeerd. De overname van Zorgkompas is volledig in het belang van Alliade geweest. Er is volgens hen geen reden tot ingrijpen. De raad van bestuur heeft nader onderzoek aangekondigd door een zelf in te stellen externe commissie:  ‘Mochten uit dit onderzoek conclusies komen die we niet hadden voorzien, dan zullen we waar nodig onze werkwijze aanpassen.’

FNV
Vakbondsbestuurder Riek van Kampen van FNV Zorg & Welzijn reageert verontwaardigd: ‘Dit is ongelofelijk. Binnen de zorg verliezen mensen massaal hun baan en zorgbehoevende mensen missen hun broodnodig zorg. En dan op deze manier geld verdienen over de rug van hardwerkende zorgmedewerkers en hun zorgbehoevende cliënten.’ De FNV biedt aan het externe onderzoek voor Alliade uit te voeren, want ‘zo wordt de onafhankelijkheid gegarandeerd.’

 

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.