Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Discussie in België over toepassing van digitale tv bij eHealth

Annelies Vermeulen
In België is discussie ontstaan tussen het bedrijf Belgacom TV en de architect achter een landelijk eHealth-project. Reden voor de discussie is de opmerking van de bestuurder van Belgacom TV dat hij ook medische gegevens zou willen uitwisselen via digitale televisie.
Discussie in België over toepassing van digitale tv bij eHealth

Bestuurder Didier Bellens van Belgacom TV zei enkele weken geleden dat er akkoorden zouden zijn met dokters en apothekers over ‘e-prescription’. Ook meldde hij dat zijn bedrijf medische gegevens van klanten bij zou gaan houden. De architect van het eHealth-project, Frank Robben van de Kruispuntbank, reageert daar nu op door te zeggen dat Bellens daar niet over zou moeten spreken. “Er is geen enkele afspraak om gezondheidsgegevens via dergelijke platformen bij patiënten te krijgen.”

Sleutel

Wel zegt Robben dat Belgacom enkele servers ter beschikking stelt waarop het eHealth-project met Recip-e (het proefproject rond elektronisch voorschrijven in de ambulante sector) versleutelde en beveiligede informatie plaatsen. “Maar er is geen enkele afspraak om die gegevens naar de eindgebruiker te brengen. Trouwens, hoe zou je een gecodeerd voorschrift tonen aan iemand als je de sleutel niet hebt?”

Volgens de Robben is digitale televisie in zijn huidige vorm absoluut niet geschikt om persoonsgegevens op een veilige manier naar het televisiescherm te brengen. “Hoe krijg je zekerheid over de identiteit van de persoon voor het scherm? Wat als een ietwat conservatieve vader merkt dat zijn drie dochters de pil voorgeschreven krijgen? Hoe ga je dat oplossen?” Robben wil pas praten met partijen als Belgacom en Telenet op het moment dat er degelijke identificatiemechanismen voor individuen beschikbaar worden. “Op dit moment overtreed je de privacywetgeving als je medische gegevens uitwisselt via een dergelijk platform.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

KNMG: ‘Kabinet, investeer in eHealth’

Invoering functionele bekostiging is dé kans voor eHealth

NVEH: Investeren in eHealth houdt zorg betaalbaar

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.