Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Discussie over kapitaallasten

Kamerleden hebben zich deze week in een hoorzitting door zorgbestuurders laten informeren over de invoering van het nieuwe systeem voor kapitaallasten in de langdurige zorg. Voor een aantal genodigde bestuurders voldoet de overgangsregeling niet.
Discussie over kapitaallasten

Vanaf 2012 wordt de vergoeding op zorgvastgoed onderdeel van de integrale tarieven. Hiervoor is een overgangsperiode van 2012 tot 2018 vastgesteld, waarin de huidige bekostiging van kapitaallasten wordt afgebouwd en de vergoeding op basis van de normatieve huisvestingscomponent (NHC) wordt opgebouwd.

Immateriële vaste activa

Een compensatieregeling voor immateriële vaste activa (IVA) is onderdeel van dit overgangsmodel. Het gaat hierbij om de kosten van bijvoorbeeld reeds gesloopte gebouwen. Die worden op dit moment nog steeds vergoed via nacalculatie maar door de invoering van de NHC straks niet meer. Dat zorgt voor onzekerheid en problemen bij de financiering. Gehandicaptenzorginstelling Vanboeijen was een van de genodigde instellingen op de hoorzitting afgelopen woensdag. Bestuurder Pieter de Kroon: “In principe is er een goed overgangsstelsel, maar sommige instellingen kampen toch met problemen.”Vanboeijen is een van de instellingen die te kampen heeft met negatieve gevolgen. “We hebben relatief veel gebouwen die gesloopt moeten worden. De genoemde compensatieregeling biedt slechts compensatie voor boekwaardeverliezen tot en met 2011 en niet langer. We moeten de boekwaardeverliezen vanaf 2012 zelf dragen, ondanks dat we indertijd een bouwvergunning van de overheid hebben gekregen. Het zou helpen als we hiervoor langer gecompenseerd zouden worden. Maar het belangrijkste punt vind ik nog dat onze cliënten niet vanuit hun zorgkosten ook voor huisvesting moeten betalen.”

Overgangsregeling

Kars Hazelaar van zorgonderneming Opella vindt niet dat er aan de overgangsregeling gesleuteld moet worden. “Scheiden van wonen en zorg is al tien tot vijftien jaar in de maak. Iedere woon-zorgpartij heeft goed de tijd gehad zich voor te bereiden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgen revalidatiecentra over kapitaallasten

NHC-tarief brengt huurders in problemen

‘VWS schrapt NHC voor lichtste zzp’s’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het is een kwestie van organiseren. Er zijn voldoende Euro s ; kijk maar naar de Miljardensteun van Banken; Landen ; etc.. Dat is het probleem niet. Er wordt te veel gediscusseerd en te weinig directe besluiten genomen. De Politiek kijkt toe en Debatteert verder zonder resultaat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.