Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Down Centrum Nederland bundelt expertise

Mark van Dorresteijn
VUmc en Rijnland Ziekenhuis starten op 19 juni het Down Centrum Nederland, locatie West Nederland. De bundeling van expertise, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs moet leiden tot betere zorg voor kinderen met het Downsyndroom.
Down Centrum Nederland bundelt expertise
Foto: ANP - Robin Utrecht

Complexe en reguliere zorgvragen van kinderen met Down kunnen direct multidisciplinair worden opgepakt en er is ruimte voor behandeling op maat. De lancering vindt plaats tijdens het 25-jarig jubileumsymposium van de Stichting Downsyndroom in VUmc.

Samenwerking

Het Down Centrum Nederland is een samenwerkingsverband tussen de Downpoli’s van het academisch medisch centrum VUmc in Amsterdam en het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp. In het expertisecentrum werken in Downsyndroom gespecialiseerde teams. Nieuwe wetenschappelijke inzichten worden vertaald naar de dagelijkse praktijk en medische problemen met Downsyndroom worden verder onderzocht. Bijvoorbeeld de verhoogde kans op luchtweginfecties bij kinderen met Downsyndroom of het voorkomen van onterechte sondevoeding aan baby’s met Downsyndroom.

Downsyndroom

Downsyndroom is een van de meest voorkomende aangeboren aandoeningen met gevolgen voor de mentale en motorische ontwikkeling van het kind. In Nederland hebben zo’n 6000 kinderen het Downsyndroom, jaarlijks komen daar 275 baby’s bij. Kenmerkend voor de ziekte zijn typische gelaatskenmerken en afwijkingen aan het hart, de ogen en/of het maagdarmkanaal. Als deze aandoeningen in een vroeg stadium worden herkend, kan tijdige behandeling gestart worden om complicaties te voorkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.