Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dreiging zorgstop Stichting SHDH afgewend

Zorgaanbieder SHDH wilde per 1 mei stoppen met het aanbieden van zorg aan 150 thuiswonende, soms demente, ouderen in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal.
Dreiging zorgstop Stichting SHDH afgewend

De ouderen om wie het gaat, kregen dit voornemen in april te horen. Dankzij inmenging van Achmea Zorgkantoor en de NZa is de zorg inmiddels veiliggesteld.

AWBZ-budget

Stichting SHDH, dat tien verpleeg- en bejaardenhuizen in de regio Kennemerland beheert en thuiszorg levert, verdedigt de actie met de mededeling dat het geld op is. De aanbieder is al langere tijd in overleg met het zorgkantoor van Achmea om extra AWBZ-budget los te krijgen. “Wij zijn onlangs bezig geweest om meer mensen thuis zorg te leveren en zijn naar een grotere praktijk gegaan”, zegt directeur Ton van Emmerik van SHDH. “Onze groei wordt niet door het budget gedekt. Vorig jaar hadden we een tekort van een miljoen euro.” Omdat het overleg met het zorgkantoor in een impasse raakte, heeft SHDH de ‘zorgstop’ voor 150 bestaande klanten aangekondigd. Het zorgkantoor van Achmea heeft hierop het overleg met SHDH hervat.

Zorgplicht

“Een zorgaanbieder kan niet stoppen met de zorgplicht voor aangenomen cliënten”, zegt woordvoerder Christine Rompa van Achmea. “Dit hebben we SHDH ook laten weten. Nu zijn we weer in overleg. Het is in ieder geval zeker dat de ouderen gewoon de zorg krijgen waar ze recht op hebben. We gaan nu kijken waar nog mogelijkheden liggen, wellicht bij de komende herschikkingen.”

Zorgstop

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft naar aanleiding van de actie van SHDH de aanbieder en het zorgkantoor een brief gestuurd. De NZa waarschuwt hierin de partijen dat het hun verantwoordelijkheid en hun wettelijke verplichting is om de continuïteit van zorg voor cliënten te waarborgen. “De NZa doet het in het persbericht voorkomen dat zij de zorgstop heeft voorkomen, maar wij hadden het al eerder met SHDH opgelost”, zegt Rompa. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Geldtekort in AWBZ leidt tot klantenstops

Icare heft klantenstop voorlopig op

Patiëntenstop thuiszorg Drenthe

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.