Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drentse zorginstellingen in beroep tegen Achmea

Redactie Zorgvisie
Zes Drentse zorgorganisaties gaan in hoger beroep in hun zaak tegen het Achmea-zorgkantoor. De centrale vraag is of de verdeling van het zorggeld via aanbesteding moet gebeuren.

De Drentse zorgorganisaties vinden dat de inkoop van thuiszorg een aanbesteding moet zijn, met de daarvoor geldende wettelijke regels. Maar in de zaak die zij tegen het zorgkantoor van Achmea aanspanden, heeft de rechter anders bepaald. “De rechter heeft gezegd dat een zorgkantoor geen publiekrechtelijke instelling is en dus geen aanbestedende dienst”, zegt Achmea-woordvoerster Christine Rompa. “Als de procedure maar transparant is, zodat instellingen weten waarop ze kunnen scoren. De vraag was ook of we voldoende informatie verstrekten. Op al die punten hebben we gelijk gekregen.”

Aanbesteding

De Drentse zorgorganisaties gaan in hoger beroep omdat zij vinden dat de zorginkoop wel een aanbesteding moet zijn. Bestuursvoorzitter Jan de Goede van Zorggroep Tangenborgh: “Onze brancheorganisatie ActiZ is het met ons eens. Bij een aanbesteding moeten vooraf de voorwaarden duidelijk zijn, is er transparantie over de weging en weet je tenminste welke positie je inneemt als zorgaanbieder. Wij hebben nu geen idee hoe de criteria worden gewogen en waarom die leidt tot plaats 1 of 10. Omdat de rechter heeft vastgesteld dat de inkoop geen aanbesteding is, mocht hij alleen marginaal toetsen. Achmea had dus wel heel grove fouten moeten maken om geen gelijk te krijgen.”

Regiobudget

Aanleiding voor de rechtszaak was dat Achmea budget weghaalde bij bestaande aanbieders om nieuwe organisaties een kans te geven. Dit probleem is volgens De Goede inmiddels grotendeels opgelost, doordat het regiobudget ruimer is dan gedacht. De betrokken organisaties zijn Zorgzaak, Zorgpalet, Interzorg, Leveste, Zorggroep Drenthe en Tangenborgh. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Opnamestop in Drenthe dreigt

Patiëntenstop thuiszorg Drenthe

‘Achmea en Menzis knijpen AWBZ af’

Kort geding tegen Zorgkantoor van Achmea

Achmea Zorgkantoor in hoger beroep tegen NZa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.