Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie Gelderse ziekenhuizen vormen alliantie topzorg

De Gelderse Vallei, Rijnstate en Slingeland Ziekenhuis hebben een alliantie gesloten voor complexe medische zorg. De drie Gelderse ziekenhuizen werken al zo'n twee jaar samen bij operaties die relatief weinig voorkomen, zoals de behandeling van bepaalde vormen van long-, maag- en leverkanker. In de komende jaren wordt deze samenwerking uitgebreid met andere vormen van zorg.
Drie Gelderse ziekenhuizen vormen alliantie topzorg

In eerste instantie wordt de oncologische zorg van de drie ziekenhuizen samengevoegd onder de vlag van A.R.T.Z., Alliantie Regionale Topzorg. Voor de patiënt en huisarts blijft de eerste ingang in principe gewoon het eigen ziekenhuis. Specialisten van alle betrokken disciplines uit drie ziekenhuizen bespreken in een multidisciplinair overleg van A.R.T.Z. de situatie van de patiënt en de behandelplannen. Om voor iedere patiënt in de regio de beste zorg te kunnen garanderen, kan het voorkomen dat patiënten voor (een deel van) de behandeling verwezen worden naar een andere A.R.T.Z.-locatie. Dat kan dus in Rijnstate,

Hoogste standaard

Slingeland Ziekenhuis of Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn, net als nu reeds gebeurt met patiënten die een aandoening hebben die weinig voorkomt en complex is. De eigen specialist en een vast contactpersoon blijven altijd betrokken bij de behandeling.

Bestuursvoorzitter Gert de Bey van Rijnstate: ‘Door de samenwerking gaat de kwaliteit van zorg in Gelderland verder omhoog. Dat komt doordat zorgverleners met elkaar kennis en ervaring delen, de hoogste standaard van elk ziekenhuis leidend is voor alle drie de ziekenhuizen en omdat er meer mogelijkheden zijn voor wetenschappelijk onderzoek en innovaties. Dat betekent dus kwaliteitswinst voor de patiënt: topzorg in zijn eigen regio.’

Multidisciplinair team

Het eerste onderdeel van de samenwerking is het A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Bestuurders en medisch specialisten van de ziekenhuizen hebben een visie en ambitie ontwikkeld voor deze samenwerking. De eerste behandelingen die hieronder vallen zijn die voor borstkanker, longkanker, urologische kanker en maag-, darm- en leverkanker. Per kankersoort werkt een multidisciplinair team aan het uniformeren en verder afstemmen van de behandeltrajecten.

Operatieteam

In 2012 zijn de drie ziekenhuizen gestart met samenwerken bij kankeroperaties die relatief weinig voorkomen. Deze operaties zijn in een of twee van de drie ziekenhuizen geconcentreerd. Doordat de oncologisch chirurg en zijn operatieteam de ingreep vaker uitvoeren, worden zij er vaardiger in en dat komt de resultaten ten goede. Het stellen van de diagnose, het bespreken van het behandelplan en de nabehandeling vindt plaats in het eigen ziekenhuis van de patiënt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.