Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drugslab oorzaak van brand in seniorenflat Rotterdam

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Voor drugscriminelen lijkt de seniorenflat een ideale dekmantel voor hun illegale laboratoria. Dat signaleert de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.
Drugslab oorzaak van brand in seniorenflat Rotterdam
Foto: ANP Ginopress

Brand

Enkele maanden geleden, ontstond een grote brand in een seniorencomplex in Rotterdam Lombardijen. De oorzaak bleek illegale wietplantage die in een van de woningen was gevestigd. De brandweer moest de tweehonderd bewoners via de trap evacueren. Enkele tientallen ouderen moesten naar het ziekenhuis omdat ze rook hadden ingeademd. Iedereen kon op tijd worden gered.

Seniorenflats

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond legt dat de drugslabs zich verplaatsen: ‘Eerder bevonden de drugslabs zich in buitengebieden. De laatste maanden zien wij een toename in dichtbevolkte wijken, waaronder ook seniorenflats. De gevolgen voor de omgeving bij een brand zijn veel groter.’ De brandweer denkt dat seniorenflats gewild zijn omdat het grote woonblokken zijn waar weinig controle is.

Trend?

Remco van Werkhoven, teamleider Brandonderzoek  Rotterdam Rijmond ziet een trend. Hij zegt dat in dagblad Metro. Deze trend is echter nog niet zichtbaar in andere delen van het land, zo blijkt uit navraag van Zorgvisie. Veiligheidsregio’s in Amsterdam en Zuid Limburg herkennen dit beeld niet en hebben tot nu toe nog geen drugslabs aangetroffen in seniorenflats.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding? Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.